МАРТ 2018: Борисов отигра натиска на ЕС, Русия и Турция. Нинова търси алтернатива. Радев с атака от

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец март 2018

БЪЛГАРИЯ ПОД НАТИСКА НА БРЮКСЕЛ, АНКАРА И МОСКВА

- Варненската среща ЕС-Турция и ролята на Борисов - Кабинетът овладя напрежението около ЧЕЗ и Истанбулската конвенция - Скандалът „Скрипал“ разтърси управляващата коалиция - Неочакван удар от Кремъл върху президента Радев - Партиите влизат в подготовка за изборите

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от ОСНОВНИТЕ изводи в доклада:

Времето дефинира всичко случващо се в живота на един човек, общество и държава. Правителството вече се надпреварва с времето за своя живот и решаването на възникващите постоянно проблеми. Българското общество вече не разполага с ресурса време да е част от почти всички негативни класации в ЕС и света (смъртност, емиграция, ниски доходи, корупция, свобода на словото).

Цикличността на кризите и тежките дългови проблеми в Еврозоната ще доведат до нови сътресения в ЕС. Демографските характеристики на българската държава са в катастрофални граници и като се добавят липсата на работещи институции, имитацията на дейност на всякакви нива, отсъствието на общ проект за държавата и план за излизане от ситуацията, е ясно, че минаването през кризисен период е почти неизбежно.

Всяка нормална външна политика на една държава почива на единството на позициите на различните институции и опозицията. Българската външна политика в момента се разпадна на съставните си части. Кабинетът и съставните му части водят едновременно няколко външни политики - безкритично прозападна, подчинено брюкселска, сляпо проруска и проамериканска.

Президентството и правителството се разминават по международни срещи без да комуникират помежду си. Това е уникална ситуация в новата българска история.

Отделен проблем е изключително сложният и рисков подход, който управляващите предприеха във външната политика. Той може да се определи като балансиране между не просто противостоящи, а сблъскващи се колоси – ЕС, САЩ, Великобритания, Русия, Турция.

Същевременно за първи път в новата ни история Москва демонстрира благосклонност спрямо управлението и критично отношение спрямо президента Радев и опозицията в лицето на БСП.

Поставен в трудна ситуация между ангажиментите, произтичащи от членството в ЕС и НАТО и коалиционния партньор, премиерът Борисов зае балансирана позиция по случая „Скрипал“, като първо привика за консултации посланика ни в Москва Бойко Коцев. Ден след това, след заседание на Съвета по сигурност Борисов обяви, че "България няма да гони руски дипломати, докато не получи доказателств, ако ги има". Решението получи всеобщо одобрение.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова поздрави премиера Борисов.

Ден преди заседанието на Съвета представители на управляващите и на евроатлантически кръгове подготвяха общественото мнение, че България ще експулсира руски дипломати.

За първи път Цветанов зае противоположна на Борисов позиция по национален въпрос. Разнобоят в ГЕРБ е видим.

Срещата ЕС-Турция във Варна влезе в този контекст на тежко противопоставяне и очертаване на нови граници между Изтока и Запада, като Турция все повече бива поставяна от „другата страна“.

Борисов извлече дивиденти в междунораден и вътрешен план от провеждането на срещата, която възстанови диалога между Ердоган и лидерите в ЕС. Срещата не постигна конкретен успех, но потвърди важното решение между Брюксел и Анкара за продължаване на Споразумението за бежанците.

Югоизточна Европа се превръща в терен на тежки сблъсъци, при който Западните Балкани почти сигурно няма да могат да се реализират като общ приоритет нито членство в НАТО, нито в ЕС. Руското влияние там ще бъде систематично отслабвано, докато турското ще бъде въздържано в максимална степен. На терен все по-активно вече действат за печелене на позиции Китай, Саудитска Арабия и Израел. Засилената активност на последните две страни върви не толкова видимо, но с добро темпо и преследване на стратегически цели.

Скандалът ЧЕЗ влезе в русло на мини-скандали. Гинка Върбакова, която нахлу само преди месец в публичното пространство от абсолютна неизвестност, се очертава като икономически айсберг с малка видима част. На неочаквани места започнаха да изкачат нейни начинания и свързаности – нови разкрития около ЧЕЗ, включително с чешки граждани; Софийската митрополия на БПЦ, община в Пазарджик и саниране. Обществото изненадващо се оказа с нов крупен бизнесмен, тип олигарх, за който никой дори не е подозирал. БСП има шанс да държи темата гореща чрез парламентарната комисия, оглавявана от депутат, представител на левицата.

Правителството изтегли Истанбулската конвенция, но натискът от Брюксел за нейното приемане продължава. ИСА предупреждава, че с ратификацията на документа държавата предава контрола върху тази част от образованието на наднационалния орган GREVIO. При нов опит за ратификация на Конвенцията реакцията на общественото мнение е непредсказуема. Напрежението в обществото тлее и не се знае какво може да отключи истински взрив.

Няколко тенденции се затвърдиха през последния месец по отношение на парламента - ниска ефективност, обществен негативизъм за работата му, изкривяване на целите пред институцията. Декларациите със заклеймяващи текстове и разграничение са признак на слабост. Липсват не само оратори, но и ярки говорители. На този фон Цвета Караянчева демонстрира слабо лидерство. След спорното ѝ изказване за "тъмните сили" срещу Истанбулската конвенция, председателят на парламента продължава да прави несъответстващи на поста ѝ изказвания.

Коремното премятане, което държавният глава направи по време на посещението си във военното поделение в Пловдив, е един от най-сериозните имиджови удари, които нанесе върху правителството. Подобни маркетингови подходи се използват често от политиците по целия свят за демонстрация на сила, потенция, здраве. Образът на премиера като доминиращия спортен тип политик в държавата вече не е релевантен. Той беше важна част от налагането му в публичното пространство през първото десетилетие на ХХI век.

Вторият сериозен удар на президента бе по време на срещата ЕС-Турция във Варна. Той оцени позицията на премиера като защита на интересите на Турция. Поведението на Радев през месеца показа, че атаките му следват определен ритъм. Конфликтът му с ГЕРБ не отслабва темпото си.

Появилата се стенограма от разговора на Радев с патриарх Кирил отговори на въпроса дали президентът е защитил националните интереси по време на срещата.

За българското общество остана неясно защо точно президентът Радев се превърна в адресат на руското политическо послание с негативен нюанс. За пореден път стана ясно, че потенциалът на Русия да влияе не бива да бъде подценяван.

Управляващата партия овладя напрежението около ЧЕЗ и Истанбулската конвенция. Най-слабото място на ГЕРБ остава селекцията на кадрите. Нинова успокои вътрешната опозиция. Партията трескаво търси образ на управленска алтернатива. ДПС втвърди тона и изостри риториката, но продължи да бъде в някаква форма на полуопозиция. Патриотите продължават да живеят в своя геополитически водевил, с който публиката свикна и наблюдава със снизхождение.

По отношение на конфронтацията между Запада и Руската федерация, огромното мнозинство от българските публични аналитици, коментатори и медии показаха, че не отговарят на условията да са обективни обществени говорители. Те демонстрираха тежък субективизъм и едностранчивост, което прави всякакви анализи и заключения имагинерни. Стигна се до точка, в която няма нужда да слушаш какво се говори след като се появи съответният човек, защото мнението му, и какво ще говори (пише), се знае априори.

Всичко това е интегрална част от политическия проблем на България с неговите кризисни характеристики.

Няма смисъл от подобни идеологизирани усилия, защото те не само са губене на време, но и изкривяване на реалността, на обществените перцепции, деформация на критичното мислене, убийство на обективизма.

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, международни наблюдатели: Борислав Ангелов (Русия), Михаил Кумчев (Македония).

Пълният му 50-страничен вариант е достъпен само за абонати.

Съдържание:

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

СКАНДАЛЪТ С ЧЕЗ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЧЕРНА ДУПКА, КОЯТО ЗАСМУКВА НОВИ ИНСТИТУЦИИ РАЗГОРЯ СЕ ПРОПАГАНДНА ВОЙНА ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ СРЕЩАТА ЕС-ТУРЦИЯ ВЪВ ВАРНА ВЪЗСТАНОВИ ДИАЛОГА СЛУЧАЯТ „СКРИПАЛ“ РАЗТЪРСВА КОАЛИЦИЯТА БЪЛГАРИЯ ОТНОВО Е С КРАЙНО НЕГАТИВНИ ПОКАЗАТЕЛИ СПРЯМО ЧОВЕШКИЯ РЕСУРС ПРАВИТЕЛСТВОТО - ОТ СКАНДАЛ В СКАНДАЛ ПАРЛАМЕНТЪТ - СЛАБО ЛИДЕРСТВО И НИСКА ЕФЕКТИВНОСТ ПРЕЗИДЕНТЪТ С ДВОЙНО ПРЕМЯТАНЕ

III. ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

ГЕРБ С ПОРЕДЕН СЛУЧАЙ НА ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ БСП ТРЕСКАВО ТЪРСИ ДА НАЛОЖИ АЛТЕРНАТИВА ДПС ВТВЪРДИ ТОНА ПАТРИОТИТЕ СЪС СОБСТВЕН ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ВОДЕВИЛ

IV. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

ЗАПАДЪТ И СЛУЧАЯТ „СКРИПАЛ“ РУСИЯ СЛЕД ПРЕИЗБИРАНЕТО НА ПУТИН ТРУДЕН СТАРТ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО В БЕРЛИН МАКЕДОНИЯ – НОВА ВЪЛНА НА НЕДОВОЛСТВО И НАЦИОНАЛИЗЪМ СЪРБИЯ С КОСОВСКИЯ ПРОБЛЕМ ОКОЛО ВРАТА КОСОВО ПРЕД НОВА КРИЗА И ВЛОШАВАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА СЪС СЪРБИЯ

За контакти и абонамент - 0878 852 713


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт