ОКТОМВРИ 2017 - Борисов прие първата оставка на министър, Нинова поиска предсрочни избори

31.10.2017

 

 

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец октомври 2017 г.
 
Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи
в доклада озаглавен "България - в конфликтна среда между власт и опозиция. Студен мир между президент и премиер"
 
  Борисов прие първата оставка на министър, Нинова поиска предсрочни избори
 ГЕРБ взривиха отношенията си с РАДЕВ, борбата с корупцията е точка на огромен сблъсък
 Бунтът във ВВС разкри безпрецедентна криза в сектор „Сигурност“
 Каталунският проблем с потенциал на Балкански конфликт
 Глобалната сила Китай в желязната хватка на Си Дзинпин
 
ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ В ДОКЛАДА:
 
Октомври може да се окаже ключов за развитието на политическата среда в България: ГЕРБ взривиха отношенията си с президента; първа оставка на министър от кабинета „Борисов 3“; БСП даде ясна заявка за предсрочни избори. Борисов демонстрира реактивност при скандала със здравния министър.
 
Властта е притискана сериозно и отвътре, и отвън - особено по отношение на корупцията. Отвътре е атакувана от БСП, която обяви консултации за вот на недоверие с тема „корупция”. Продължават и критиките от чужбина за липса на резултати от противодействие на корупцията по високите етажи на властта и за съдебната реформа.
 
Правителството функционира във все по-тежка ситуация. То едновременно управлява и поправя щетите от постоянно възникващи скандали и огнища на напрежение (региони, полиция, армия, парламент, медии, президентство, природни бедствия). В България в момента не могат да се отчитат успехи, защото го няма най-важното – „утре“.
 
Външнополитическата активност и двустранни срещи на министър-председателя са в много динамичен порядък. Безспорен успех за кабинета е признаването на българско малцинство в Албания - пробив, за който се работи безуспешно дълги години. Това ще има дългосрочни последствия за балканската политика на българската държава.
 
Добрите външно-политически новини, които се стреми да продуцира премиерът, потъват в потока на вътрешните скандали, в по-голямата си част от които са продукт на самите управляващи.
 
Коалиционната формула, на която се крепи правителството, се оказва устойчива. Личностните и секторни скандали, които изиграха ролята на лакмус за тази устойчивост, ясно показват моментната стабилност и висок праг на толерантност и търпимост между коалиционните формации.
 
Разминаванията между премиер, парламентарна група на ГЕРБ и президент създават хаос, който се изразява в гласувания на инат, законодателни промени на парче и отчетлив дефицит на визия за управлението. Президентът се изгражда като алтернатива на парламента и на изпълнителната власт.
 
Борбата с корупцията, пряко свързана с новия антикорупционен закон, се превърна във Ватерло за управляващите и президента. Това е точка на огромен сблъсък. Тя доминира обществения дебат през месеца, ще определя политиката и занапред.
 
Сегашното Народно събрание напомня за острите политически битки във ВНС от 1990 година, но със съществената разлика, че сега обществото се отнася към противопоставянето с апатия, недоверие и скепсис. С действията си парламентът все повече се самоделегитимира. И не заради своята двуполюсност и конфронтационност, които са нормална част от демократичния живот, а заради отсъствието на принципни политики, дебати по идеи или някаква що-годе идеологическа рамка.
 
Очевидно е, че мнозина от депутатите не разбират съдържанието на думата „елит“, какъвто следва да са и да имат съответния език и поведение.
 
Ситуацията вече е различна от тази, при която действаше кабинетът Борисов - 2. ГЕРБ показват, че са изнервени, макар да няма промяна в нивото на политическа стабилност в страната. Партията дава сигнали, че се самозатваря към някакви форми на ретрограден антикомунизъм, който вече не се практикува дори от остатъците на старата десница. Има индикации за вътрешен проблем със саморефлексията и социалната сетивност. Това не е партията, която познаваме от предишните мандати - уверена в собствените си сили. Необичайно е да се свиква пресконференция на пожар само заради свършилия конгрес на друга политическа сила. Контраатаката им срещу БСП се развива предимно по линията на миналото ѝ и на плоскостта на т. нар. „фалшиви новини”.
 
БСП е все по-радикална опозиция при лидерството на Нинова, макар че в крачка решава вътрешнопартийни проблеми. Корнелия Нинова показа кой е лидерът на БСП. Речта ѝ на извънредното заседание на конгреса може да се определи като категорична, силна, безкомпромисна. Заявеният курс към предсрочни избори е рисков ход, но тя не може да си позволи дълго да ръководи партия в състояние на двойна опозиционност – срещу правителството и срещу вътрешнопартийното лоби. БСП няма да бъде приемана за убедителна алтернатива, докато не реши проблемите с вътрешнопартийните фракции.
 
ДПС започна месеца със заявка за силна опозиционна политика и продължава да качва градуса на реториката. Ултиматумът на движението „или Валери Симеонов, или цялото правителство“, удря по конструкцията на властта. Засега – само на вербално ниво. Но със заявката си, че са готови да участват в консултации по вот на недоверие, показват готовност за по-радикални действия.
 
Управляващите подцениха сериозно недоволството на военните летци. Напрежението във ВВС затвори почти изцяло кръга в сектор „Сигурност“, а отзвукът в обществото е голям. На практика не остава нито една силова структура, която да не протестира – МВР, пожарникарите, служителите в затворите, части от Българската армия. В същото време президентът показа, че е естественият съюзник на недоволните, особено на бойните авиатори – той е един от тях, има визия и познава проблемите в детайли. Новите „бекволисти” като Николай Ненчев, Валери Симеонов или Росен Плевнелиев само дразнят общественото мнение, а не го обръщат срещу държавния глава или бойните пилоти.
 
Кризата във ВВС е изключително лош сигнал към партньорите от НАТО. България е единствената страна от Източна Европа, която е на ръба да остане без авиация. Всяка европейска държава е изградена основно върху армията, а после и върху службите за сигурност. В България армията вече не изпълнява пълноценно съюзническите си задължения.
 
Скандалите започват да се отразяват негативно на политическия елит като цяло. Недоверието на избирателите към партии и институции расте. Може да се делегитимира цялата партийна система. Изхабяване има при всички. Това по правило е почва за появата на нови политически проекти.

Председателството на Съвета на ЕС, което България трябва да поеме официално след 2 месеца, се успокои от гледна точка на взелите връх през лятото скандали и строително-логистични проблеми. От политическа гледна точка, все още няма ясен фокус и концентрация на политики и намерения, въпреки малкото оставащо време.

Наводненията в Бургаско с три човешки жертви и огромни материални щети показаха поредния провал на държавните институции.
 
 Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА и международните наблюдатели Борислав Ангелов и Михаил Кумчев.  

Пълният му 54-страничен вариант е достъпен само за абонати.
Ето и съдържанието на доклада: 
I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ
 
II. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ
ПРАВИТЕЛСТВОТО УПРАВЛЯВА ВЪВ ВСЕ ПО-ТЕЖКА СИТУАЦИЯ И ЗАСИЛВАЩИ СЕ НАПРЕЖЕНИЯ
ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ НА ПРЕМИЕРА
БУНТЪТ ВЪВ ВВС, КРИЗАТА В СЕКТОР „СИГУРНОСТ“ И МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА АРМИЯТА
ОБЩАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНА И БЪЛГАРИЯ
БЮДЖЕТЪТ КАТО ДЕМАРКАЦИОННА ЛИНИЯ МЕЖДУ УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ
ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗХВЪРЛИ АНТОН ТОДОРОВ, НО ЗАПАЗИ ДЕЛЯН ДОБРЕВ
ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ВЛЕЗЕ В СТУДЕНА ВОЙНА С УПРАВЛЯВАЩИТЕ
 
III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА
ГЕРБ В СРЕДА ОТ ПУБЛИЧНИ СКАНДАЛИ
НИНОВА ИЗНЕНАДА ВЪТРЕШНАТА ОПОЗИЦИЯ И ОБЕДИНИ БСП СРЕЩУ ГЕРБ
ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ СА ВСЕ ПО-ОБЕДИНЕНИ И ВЪТРЕШНО ИНТЕГРИРАНИ
ДПС ВТВЪРДИ ТОНА КЪМ НАЦИОНАЛИСТИТЕ
ВОЛЯ И ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ
 
IV. СЪДЕБНА ВЛАСТ
ГЕОРГИ ЧОЛАКОВ СПЕЧЕЛИ ОТ ВРЪЩАНЕТО НА КАНДИДАТУРАТА МУ. СЪДИЙСКАТА КВОТА ВЪВ ВСС С МАЛКИ ПОБЕДИ
ПАСЕ НИ НАРЕДИ ДО ТУРЦИЯ ПО ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА
 
V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
КАТАЛУНСКАТА КРИЗА С ПОТЕНЦИАЛ НА БАЛКАНСКИ КОНФЛИКТ
ТРЪМП С ВСЕ ПО-СОЛИДНА ЕЛЕКТОРАЛНА БАЗА
РУСИЯ - ИСТОРИЧЕСКА ВИЗИТА НА МОНАРХ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ
МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В МАКЕДОНИЯ – ТРИУМФ ЗА СДСМ, ГРУЕВСКИ АНИХИЛИРАН
АЛБАНИЯ ПРИЗНА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО
КОСОВО ПРОВЕДЕ ПЪРВИЯ ТУР НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ
 
СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
КИТАЙ ПОД ЗНАКА НА СИ ДЗИНПИН
 
 За контакти и абонамент - 0878 852 713

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Последни публикации
Please reload

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт