Таня Джоева: Шестият сценарий на Юнкер за Европа: Или с нас, или вън от нас!


Шестият сценарий за развитието на Европа, който се разчита от последната реч на Жан-Клод Юнкер, може да бъде обобщен и така: или с нас, или вън от нас. Повече от час продължи словото на председателя на Европейската комисия при откриването на новата сесия на ЕП. При ключовото заглавие „За състоянието на Съюза“ интересът към нея бе лесно обясним. Юнкер засегна почти всички горещи европейски теми, опитвайки се в крайна сметка да вдъхне оптимизъм на европейските граждани: „Вятърът отново духа в платната на Европа“, заяви бодро Юнкер.

В мандата на Юнкер като председател на Еврокомисията обаче Съюзът изпадна в най-сериозната криза от началото на своето съществуване. Конфликтите между Западна и Централна Европа, най-вече страните от Вишеградската четворка, ескалират с всеки изминал ден. Брекзит отдавна е факт, който британците очевидно няма да преосмислят. Речта на Юнкер може да се тълкува и като последен опит за преодоляване на кризата. За спасяване на собствения му имидж и реноме.

Големият въпрос е как да стане това? И западните медии извадиха като акцент от дългата реч на Юнкер намерението за повече интеграция. То намира директен израз в призива „България и Румъния трябва незабавно да се присъединят към Шенген“, както и в споделената цел за въвеждането на еврото като единна валута за целия ЕС.

Юнкер дори повтори аргумента, който напоследък български финансисти, привърженици на идеята за България в еврозоната, изтъкват: еврозоната е условие по договорите за присъединяване към Съюза. Изключенията са единствено Великобритания и Дания. Ерго, България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция следва да заменят националните си валути с общата европейска. За целта ЕК предвижда вече нова структура и дори финансова помощ. Както и да се тълкуват тези щедри оферти, те означават само едно: Европа ще се опита да тръгне по пътя на пълната си интеграция. Горещият въпрос е какво ще се случи с „непослушните“. България определено не е сред тях. Третото правителство на Бойко Борисов многократно заяви горещо желание да влезем в Шенгенското пространство и в еврозоната. Досега обяснението беше, че по този начин избягваме риска да изпаднам сред държавите на втора скорост, които ще се озоват в европейската периферия. Една наистина нерадостна перспектива с оглед на факта, че оставаме страната с най-ниски доходи в ЕС и с несвършваща битка срещу корупцията. Сега става ясно, че рискът е още по-голям. Европа на две скорости може и да няма, но се върви към още по-интегрирана Европа. Към модела на Съединените щати под звездите на Евросъюза. България не създава проблеми нито с квотите за бежанци, нито с командированите работници, които правели дъмпинг на френския трудов пазар. За щастие, броят на българските работници не е голям, така че компромисът, да речем, може да бъде направен. Трябва да се правят компромиси – това каза Юнкер в словото си, когато директно засегна острия сблъсък с Унгария и Словакия по повод мигрантските квоти (без страните да бъдат пряко назовани). „Решенията на Европейския съд трябва да се спазват в рамките на Съюза. Нашият Съюз не е държава, но трябва да бъде правова държава“, заяви той.

Решението на Европейския съд в Люксембург, което отхвърли жалбата на Унгария и на Словакия за бежанските квоти, може да се окаже ключово за бъдещето на Европейския съюз. Страните от Вишеградската четворка остро се противопоставят на квотите и на Брюксел, а Виктор Орбан категорично отказва да промени политиката на правителството си спрямо бежанците. Но забележете, Брюксел има още по-сериозни планове: закон за миграцията, който да направи заселването на мигрантите напълно легално. С други думи, Вишеградската четворка трябва да приложи не само решението на съда в Люксембург, но и да се съгласи с приемането на закон за легалната миграция.

Точно този закон, за който често се говори в предизборната кампания в Германия. Юнкер отряза някои от идеите на френския президент Макрон – например за парламент на страните от еврозоната, но бе в пълно съзвучие с основните тези на канцлерката Ангела Меркел. Само ден преди речта на Юнкер тя заяви пред пред „Berliner Zeitung“, че е напълно неприемливо една държава да заявява, че не се интересува от решение на Европейския съд. На директния въпрос дали това означава, че Унгария трябва да напусне Евросъюза, Меркел отговаря, че Европа трябва да остане „поле на правото“ и че това е „принципен за Европа въпрос“. „Ние трябва да поговорим по този проблем на Съвета на ЕС през октомври“, обеща тя. Този отговоро може да се тълкува както с „да“, така и с „не“. Засега. В кампанията Меркел определено избягва резки движение. Тя сякаш ловко се движи по ръба на бръснача. Не съжалява за отварянето на границите през 2015-а, но и се гордее, че не е допуснала втора бежанска вълна. Не споделя директно, че Унгария трябва да напусне ЕС, но не затворя темата. Напротив – обещава, че ще я отвори през октомври. Директен сблъсък с Орбан може да ѝ донесе загуба на гласове. Няма съмнение обаче, че една нейна убедителна победа на 24 септември ще я рестартира и ще втвърди политиката на Германия и на Брюксел спрямо „непослушните“ държави в Евросъюза.

Загуба на гласове може да ѝ донесе и директен сблъсък с Ердоган. Затова според меките й изказвания и въпросът за преговорите на Турция за членството в ЕС ще бъде поставен на дискусия през октомври. Чуйте обаче Юнкер: той в прав текст заяви, че присъединяването на Турция не е възможно в близкото бъдеще. Председателят на ЕК директно се обърне към Анкара: „Освободете журналистите ни. Спрете да наричате държавите членки и техните лидери „фашисти“ и „нацисти“. Тази реплика определено трябваше да я каже Ангела Меркел, чиито сънародници са в затворите в Турция. Меркел обаче няма нужда сега да играе ва банк: тя води убедително в надпреварата и уклончивото й поведение очевидно се приема добре.

Накратко: слушайте Юнкер, мислете за Мрекел. След изборите в Германия Европейският съюз ще поеме твърд курс: и към Анкара, и към Будапеща. Дуелът Меркел-Орбан тепърва започва. Предстои да се чуе и позицията на всички държави за задължителното приемане на еврото. Брюксел има голям късмет, че следващото председателство на ЕС се пада на България. Ако беше например Унгария, не е ясно какъв щеше да бъде дневният ред през шестте месеца. Сега обаче Юнкер наду платната не само на Европа, но и на Българското председателство, като ясно заяви европейската перспектива на Западните Балкани. Позиция, която ние смятаме, че трябва да поставим на дискусия. Нашите балкански съседи не могат да разчитат на членство в ЕС през този мандат, но през 2025 г. звездите върху европейския флаг могат да бъдат 30, окуражи Юнкер нашия беден регион. Кои ще са тези тридесет? Включват ли се Унгария, Чехия, Полша и Словакия в сметката? Въпросът остава отворен. Както и въпросът за компромисите, които всяка държава трябвало да направи. Включително България.


Последни публикации