Таня Джоева: Депутатите се стягат за борба с корупцията. Ще има политически земетръси!


Ако вярваме на парламентарните речи, произнесени при откриването на новата сесия на Народното събрание, политическа воля за борба с корупцията има. Остава борбата най-после да започне.

Нямаше проблемна тема, която да не бе засегната на старта. На първо място, разбира се – корупцията. По-нататък – бедността, доходите, социалното неравенство, образованието, паралелната държава, фалшивите новини, здравеопазването, проблемите на малкия и средния бизнес, престъпността, социалната политика спрямо ромите, етническото напрежение. Отражение намериха и най-пресните проблеми, маркирани с думи като „отвличания“ и „учебници за бедни и богати деца“. За да решат всичко това на парламентарните сили ще им е нужна не една, а много сесии. Ще имат ли толкова много време депутатите от 44-ото Народно събрание?

През първия месец на своята работа сегашният парламент беше ялов на законопроекти. Управляващите изпуснаха законодателната инициатива, а парламентарното време бе запълнено с публицистично говорене и остри нападки. После дойдоха крупните скандали – НДК и Боршош, „Грипен“-ите, „Суджук гейт“. Лятната сесия на Народното събрание приключи с ярка конфронтация между ГЕРБ и БСП, която изглеждаше още по-драматична на фона на случващото се в държавата: етническо напрежение, всекидневни прояви на агресия и улично правораздаване, протести на различни социални групи и по различни поводи, пълен блокаж на институциите.

През август ГЕРБ си върнаха инициативата с „Цанков камък“, почти обърнаха мача, а БСП изпадна в режим на обяснение. Вицепремиерът Валери Симеонов маркира терена на патриотите с активността по черноморските курорти. Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган даде едно от редките си публични изявления. С напомнянето: „Не се занимавайте с мен, мислете на стабилността и за държавата.“ „Воля“ напълно изчезна. Това бяха изходните позиции на парламентарните сили преди откриването на новата сесия. Сега накъде?

Добри новини, фалшиви новини

ГЕРБ, вече с твърде амбициозна управленска програма, слагат разбираем акцент върху Европредседателството. Съответно – върху активиралата се външна политика на правителството. И всичко това в контекста на големите проблеми на Европа – бежанците, сигурността, единния пазар, кохезията. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов започна с добрите новини – икономическият растеж, управленската програма на правителството, безработицата, дипломацията. Твърде любопитен е обаче друг изведен от ГЕРБ приоритет – съгласие за националните въпроси, пълноценни работни контакти между институциите, не на езика на омразата и забележете – не на фалшивите новини. Последният приоритет Цветанов адресира към опозицията. Разбирай – БСП. Проектозакон по този въпрос вече се пише. В същото време едно от остриетата на ГЕРБ – политологът Антон Тодоров стяга свое телевизионно предаване, наречено „Документите на Антон Тодоров“. По линия на въпросите кое е фалшива новина, кое е манипулация и кое – документ, със сигурност ще тече високо политическо напрежение. Главно – към „Позитано“ 20 и Корнелия Нинова. Европредседателството ни е важно, но и сраженията срещу БСП не бива да бъдат забравяни е посланието от първия ден. И още едно, което си струва да бъде подчертано: „Българският избирател няма да прости нито на управляващите, нито на опозицията евентуалното пропиляване на шанса България да подобри имиджа си в Европа“. Ключови думи: Европа, доверие, честно състезание, диалог.

Сезонът на алтернативата

За БСП новата сесия е нов шанс. Шанс за излизане от обяснителния режим и плътно присъствие на парламентарния терен. Социалистите и най-вече Корнелия Нинова няма да оставят ГЕРБ на мира. С алтернативния проект за антикорупционен закон Корнелия Нинова влезе във фокуса на вниманието, иззе инициативата, направи серия от срещи, престоят и други – с посланици в София и с представители на Европейската комисия. В двата проекта – на управляващите и на социалистите – има потенциал за конфликт. Основното различие е кой да излъчва шефът на новата мегаструктура за борба с корупцията. Според БСП – президента. Според ГЕРБ и екипа на министър Цачева – Народното събрание. В спора вече се включи и държавният глава. „Президентът трябва да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията, такава е здравата институционална логика“, заяви ясно Румен Радев. Но има и друга логика. Проблемът с корупцията, която е прояла основите на държавата, е „проблемът на проблемите“. Казват ни го отвън, всеки ден го припомня и реалността в България. Дотук нито една структура и нито едно решение не заработи ефективно. Президентът Радев поема огромен риск със заявката да понесе почти цялата отговорност за новата структура. Какво ще се случи, ще видим, но не бива да се забравя още една важна точка от дневния ред на НС: докладът на Комисията за „Грипен“-ите, която трябва да бъде готов до края на месеца. Целият авторитет на Радев е на тази карта. Бъдещето на бойната ни авиация – също. Но няма спор – ако президентът получи правото да издава указ за началника на Агенцията, тежестта на държавния глава ще нарасне.

Бъдещето на бюджета за следващата година също отсега гъделичка любопитството. На проекта на министър Горанов БСП ще противопостави свой, алтернативен. Каквото имат да си кажат управляващи и опозиция, ще бъде именно в този дебат. Обсъжданията около бюджета са полето, където най-ярко личат различията между идологическите противници във всеки един парламент. Ключови думи: алтернатива, опозиция, увеличение на доходите, паралелна държава.

Все пак няма как – освен около национални каузи, каквато се очертава да бъде докрай темата за българското европредседателство, партиите в Народното събрание ще трябва да търсят допирни точки и около избора на новите членове на ВСС. Иска се квалифицирано мнозинство според правилата, гласувани от самите депутати.

„Оставете театрото на театрите“

Второто ярко противопоставяне ще продължи по линията ДПС и патриотите. Движението атакува формулата на властта още със самото й създаване. Темата е изнесена трайно и на европейски терен чрез евродепутатите на ДПС. Новият момент е предупреждението на лидера Мустафа Карадайъ да не се създават квазипроблеми: като „Белене“ и „Цанков камък“. Моделът „виновни са тези преди нас“ вече не работи, заяви Карадайъ. Речта му може да се обобщи и с един от неговите призиви: „Оставете театрото на театрите!“ Ключови думи и послания: „нормалност“, „държавност“, „нова формула на управление“.

Нова формула на управление?

Каквато и нова формула на управление да има предвид ДПС, тя със сигурност изключва патриотите. А патриотите се очертаха като най-кротките партньори на дясната ГЕРБ. Не притискат властта в парламента, демонстрират консенсус, радват се на малките успехи. Ако не беше свръхактивността на Валери Симеонов и някои спорадични изяви на министър Каракачанов, човек би останал с погрешното впечатление, че страната се управлява от еднопартийно правителство. НФСБ, ВМРО и „Атака“, обединени в тактическата формула „Обединени патриоти“ са по-мирни и от реформаторите в предишния кабинет, около които имаше шум, скандали, спорове, медийно внимание. Волен Сидеров дори раздаде благодарности в различни посоки – към ГЕРБ за партньорството, към БСП – за отговорното поведение. Ключови думи: реални резултати, отговорност, коректност, градивност.

„Воля“ не направи никаква сериозна заявка, че ще уплътни присъствието си в политиката и парламента.

Едно словосъчетание, една ключова дума не бе произнесена при откриването на есенната сесия: предсрочни парламентарни избори. Политически земетръси ще има, но те едва ли ще носят магнитут с разрушителна сила. Нагласите на политическите сили ясно показват, че протиборството няма да спре, стрели ще хвърчат, но депутатите нямат интерес да навлизаме в нова предизборна надпревара точно когато тежестта на страната ни е по-висока заради предстоящото европредседателство. Дори БСП да внесе вот на недоверие, той трудно би могъл да мине при сегашната конфигурация и настроения. Думите на Цветан Цветанов за „евентуалното пропиляване на шанса България да подобри имиджа си пред Европа“ са елегантен призив да не се клати излишно държавата.

До финала на първите шест месеца на 2018-а нито една политическа сила очевидно няма интерес от непреодолимо покачване на напрежението. Това показа началото на новата сесия. Освен ако реалността или чужди интереси не поднесат някоя изненада.


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт