ЮЛИ 2017 - Агресия, конфликти, арести. Борисов реже в ГЕРБ, Нинова строява БСП


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец ЮЛИ 2017 Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. - ИСТОРИЧЕСКИ ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБИВ НА КАБИНЕТА БОРИСОВ В ОТНОШЕНИЯТА С МАКЕДОНИЯ - ЕТНИЧЕСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ИЗБИХА НА ПОВЪРХНОСТТА - СТРАНАТА ЗАТЪВА В АГРЕСИЯ, КОНФЛИКТИ ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ И КОРУПЦИОННИ СКАНДАЛИ - ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ СЕ АКТИВИЗИРА. ПОДХОДЪТ НА ПРОКУРАТУРАТА Е ПРАВИЛЕН - ГЕРБ ПРЕД РЕВИЗИЯ НА МЕСТНИТЕ СТРУКТУРИ, МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ЛИЦАТА. БОРБА С МЕСТНИЯ ФЕОДАЛИЗЪМ - БСП ВЕЧЕ Е СИЛНО ЗАВИСИМА ОТ ЛИДЕРА СИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПОЛИТИКИ, РЕШЕНИЯ, ФУНКЦИОНИРАНЕ И РЕЗУЛТАТНОСТ ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ Агресията избуя до невиждани досега нива в българското общество. Затвърди се усещането, че държавата не успява да гарантира живота и спокойствието на своите граждани. България живее в ситуация на перманентен скандал и това ще рефлектира в близките месеци. Обществото няма положителни социални герои. Свидетели сме на конфронтационна политическа среда с отрицателни новини от основните партии – корупция, вътрешни противоборства, злоупотреби с власт. Всичко това изблъсква на заден план практическите, важни и полезни въпроси, които стоят за решаване пред страната и изискват политическа визия и воля.

Причините да избуи сега агресията в обществото се коренят в разпада на основните връзки в обществото.

Остра конфронтационна ситуация се разви между големите работодателски организации и синдикатите по повод отпадането на класа за прослужено време и минималната работна заплата. Поведението на работодателските организации дразни една огромна част от обществото, независимо колко е броят на синдикалните членове и колко реално е тяхното влияние. Българите по традиция нямат уважение към елита, а още по-малко – към богатите.

Първата сесия на 44-ото НС бе слаба и противоречива. Парламентът се оказа пристанище за криминално проявени. Близо 5% от депутатите са с повдигнати обвинения; малък брой приети закони; непостоянство в законодателните предложения; необмислени или конфронтационни предложения, които рискуват президентско вето или отмяна от Конституционния съд.

Зад Декларацията за договора с Македония парламентът постигна безпрецедентен национален консенсус, всички партии се обединиха зад общ текст в подкрепа на договора.

По темата за председателството на ЕС също има синхрон между управляващи и опозиция, с изключение на казуса "НДК", който продължава да тежи на подготовката за председателството. Корупционният привкус остави неизличим белег и той ще остане за поколенията. Приоритетите на европредседателството, определени като трите „К“ не отговарят на базовите въпроси: какво, къде, кога, как, защо? През изминалия месец обществото видя един нов образ на премиера – външнополитическият Борисов. Той не само продължи, но и задълбочи международната си активност. По някакъв начин показа, че е над боричканията и злободневието на всекидневната политика.

Президентската институция продължи работа с нараснала външнополитическа активност на президента Радев. Отношенията с правителството могат да се охарактеризират като приливи и отливи. Въпреки това сериозните разминавания остават, но те сякаш не са на лидерско, а на институционално и партийно ниво

ГЕРБ нямат ресурс да водят сами войната срещу президента. Нещо повече - при тежките проблеми в държавата те се нуждаят от президента като съюзник. Мандатът на нискорейтинговия Плевнелиев им осигуряваше управленски комфорт. Сега ситуацията е напълно различна – Румен Радев е широко одобряван според социологическите сондажи

Вицепремиерът Валери Симеонов, който е хиперактивен и същевременно безресорен, демонстрира хаотичност в поведението си и стана шампион на кабинета по обществено внимание и скандали. Оттук няма как да последва устойчива политика.

Огромен пробив е разрешението на Европейската комисия да има доставки на руски газ за газовия хъб „Балкан“ във Варна. Въпросът е дали руската страна ще иска да отклони тръба от „Турски поток“ и да я пусне по старото трасе на „Южен поток“ към българска територия. Ако това стане, ще имаме нова ситуация в енергийния сектор на държавата.

Държавното обвинение се активизира силно. Подходът на прокуратурата е правилен. Нарасналата агресия, насилие, новини за корупционни практики и недосегаемост изискват бързо противодействие и реакция. Остава въпросът за бързата резултатност.

Напрежението в самата съдебна власт остава високо с продължаващо тежко разделение и позиционна война между съдии и прокурори, отделно от групиранията вътре между самите тях. Съдебната система реално е нацепена като швейцарско сирене от вектори на различни противопоставяния.

Никога досега ГЕРБ не са влизали в публичното полезрение с вътрешните си проблеми до такава степен, както през последните два месеца. Скандалите около НДК и партийната структура в Добрич вече не се разглеждат като случайни сюжети, а се извеждат модели на управление. и управляващата коалиция. ГЕРБ се изправя пред необходимостта от обновление, ревизия на местните структури, модернизация на лицата, борба с местния феодализъм.

БСП вече е силно зависима от лидера си по отношение на политики, решения, функциониране и резултатност. Подобна концентрация на власт има дисциплиниращ ефект и има оправдания по пътя към властта и печеленето на избори. БСП продължава да страда от липсата на стабилни лица, зрели и надеждни политици. Подмладяването на състава не решава проблема с представителността и изграждането на партията като алтернатива, която е готова да поеме управлението на страната.

ДПС продължи да отстоява позицията си срещу езика на омразата и направи извода, че „стабилността на управлението е за сметка на стабилността на държавата.“ Движението лансира идеята за обществен дебат за състоянието на демокрацията – темата има сериозен потенциал да бъде развита до нивото на нов обществен договор, който да възстанови доверието на гражданите към елита, правото, държавата и нейните институци

Партиите от коалицията „Обединени патриоти“ преживяха най-голямата трансформация в своята история. От най-шумните и кресливи формации в българския политически живот властта ги превърна в най-тихите, безлични и кротки субекти.

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА от радикална промяна на няколко нива. Като основен проблем в държавата се очертава кадровият, откъдето следва и визионерският. Съхраняването на българското общество, което започна да се разпада до конфликти "всеки срещу всеки", е по-важна задача пред всички политически сили.

УПРАВЛЕНИЕТО ТРЯБВА максимално бързо да затвори някои фронтове, които откри през първите си 100 дни. Несигурността на гражданите, междуинституционалното напрежение, засилващото се недоволство от страна на непредставените в парламента може да увеличи рязко протестния потенциал в страната. Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Борислав Ангелов – политолог. Международни наблюдатели: Данаил Томов (Румъния) и Михаил Кумчев (Македония).

Пълният му вариант е достъпен само за абонати.

Ето и съдържанието на доклада:

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. КОНФЛИКТИ ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ И КОРУПЦИОННИ СКАНДАЛИ

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ – НОВИЯТ ОБРАЗ НА БОРИСОВ ПРЕЗИДЕНТЪТ - ИНСТИТУЦИЯ С РЕАЛНА ВЛАСТ НАРОДНО СЪБРАНИЕ – ЛИПСА НА ЗАКОНОПРОЕКТИ, ЛИПСА НА ОРАТОРИ, ЛИПСА НА ВИЗИЯ НОВИ КОНФЛИКТНИ ТОЧКИ В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ И АКТИВИЗИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА ГЕРБ ЗАПОЧВА ДА ПОКАЗВА ДЕФЕКТИТЕ НА ЗАКОСТЕНЯЛА СТРУКТУРА БСП ВЕЧЕ Е СИЛНО ЗАВИСИМА ОТ ЛИДЕРА СИ ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ СЕ СНИШИХА ДПС ПРЕДЛАГА ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА „ВОЛЯ“ И СЛУЧАЯТ „МАРЕШКИ“ КАТО УДАР СРЕЩУ ПАРЛАМЕНТАРИЗМА

V. ВЪТРЕШНА ДИНАМИКА ЕТНИЧЕСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ИЗБИХА НА ПОВЪРХНОСТТА НДК-ГЕЙТ – СКАНДАЛ В ПОСТОЯННО РАЗВИТИЕ ВОЙНАТА ЗА МИНАЛОТО - ФИНАНСИРАНА ОТ СОРОС

VI. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА ГЕРМАНИЯ Е В ПРЕДИЗБОРНА СИТУАЦИЯ ФРАНЦИЯ – МАКРОН КАТО ЮПИТЕР СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ – ПРОБЛЕМИТЕ ЗА ТРЪМП СЕ МНОЖАТ РУСИЯ – ОПИТЪТ ЗА ИЗОЛАЦИЯ НА ПУТИН Е НЕУСПЕШЕН МАКЕДОНИЯ В БОРБА ЗА ЕС ТУРЦИЯ - ЕДНА ГОДИНА СЛЕД ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ ГЪРЦИЯ СЕ СТАБИЛИЗИРА СЪРБИЯ СИ НАМЕРИ ПРИОРИТЕТНА ЦЕЛ РУМЪНИЯ - ПОЛИТИКА ЗА БАЛКАНСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ РЕВОЛЮЦИЯТА ПРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ АВТОМОБИЛИ ЗАПОЧНА За контакти и абонамент - 0878 852 713


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт