Таня Джоева: Плевнелиев лобира за F-16 по унизителен начин


По-унизително за българската нация интервю дори Росен Плевнелиев не беше давал. Той надмина и самия себе си. Причината за неприятния извод е откритото и страстно лобиране на бившия държавен глава за изтребителите F-16, които ни предлагат Португалия и САЩ. Както и злостната критика, с която заля наследника си на „Дондуков“ 2, независимо от уговорката „добронамерен съм“ и усмивките, които от време на време раздаваше пред камерата на Би Ти Ви на 30 юни. Подобно поведение на Плевнелиев не е нещо ново и неочаквано и бихме го подминали с отегчение, ако не ставаше дума за милиардите, които българският данъкоплатец ще плати, ако сделката за нов тип боен самолет бъде финализирана някой ден. Ако не опираме до въпроса дали умишленото разтакаване няма да ликвидира българската бойна авиация, принуждавайки я бавно да агонизира. Ако не засягаше пряко една българска институция и един президент, зад когото стоят над 2 милиона избиратели.

От интервюто на Плевнелиев човек остава с впечатлението, че има само едно условие атаката срещу президента Радев да спре: България да купи точно португалските F-16. Повтарям: точно португалските F-16.

За да посее съмнението, че новите шведски „Грипен“-и не са добър избор за страна като България, Плевнелиев направи географска разходка из региона. „Грипен“ ли е най-доброто решение за България?“, реторично попита той и сам си отговори: „Според мене не е. Един самолет не е само да летим с него. Той е за да защити националния суверенитет, но това не е възможно само в рамките на България. То е възможно само с нашите съюзници – отгоре е Румъния, отдолу са Турция и Гърция, малко по-нагоре е Полша. Какво имат те? F-16”, продължи Плевнелиев с автоинтервюто.

Оттук възникват много съществени въпроси. Един от тях е свързан с оферта за изтребители F-16, представена за първи път през юли миналата година, когато Росен Плевнелиев е президент и върховен главнокомандващ. Предполага се, че като такъв и той знае за тази оферта. На 26 юли 2016-а израелска военна делегация се среща с комисията за отбрана в българския парламент. На масата Израел слага предложение именно за F-16. Но в далеч по-съвременна модификация от изтребителите, които предлагат Португалия и САЩ. Какви са разликите? Португалските са F-16 A/B Block 15, докато израелските са F-16 C/D Block 30, преминали през основен ремонт и модернизирани до Block 50: нов радар, нов борден компютър, ново оборудване на пилотската кабина и т.н. Без да натоварваме читателите с технически подробности за съществените различия между двете модификации, за сравнение ще кажем само, че последният F-16 A/B Block 15 е продаден през 1996-а, а първият F-16 C/D Block 50 е произведен през 1991 г. Между двата варианта има пет модификации на F-16, по принцип един отличен самолет. Последният модел F-16 Block 60 е един от най-търсените в момента, но, уви, не е по нашия джоб. Друга съществена разлика е, че португалските са консервирани, израелските и в момента летят. По разбираеми причини Израел разполага с огромен боен парк, който в момента започва да модернизира с новите F-35. Затова продава част от тези, които притежава. Освен на България израелската държава отправя същата оферта и към Хърватия. През последната седмица, докато тук течаха бурни препирни и внушения за лобирания, корупция и прочее, Хърватия откри процедурата за нов изтребител и покани четири държави, между които Швеция и Израел. Според публикации в тяхната преса основната битка ще бъде именно между „Грипен“ и израелските F-16. Предложението на Израел отговаря на двете основни изисквания, които по принцип възпират участието на Русия: изтребителите да са произведени в страна-член на НАТО или ЕС, да имат НАТО-ска съвместимост и да са участвали във военно-въздушни учения на територията на България. За Израел не е проблем и разсрочено плащане. Нещо, което засега не е известно за португалската страна. Освен това в рамките на гласувания от Народното събрание бюджет Израел биха могли да доставят между 12 и 14 изтребителя още през лятото на 2018-а.

Защо (за разлика от Хърватия) в България Израел не бе включена в така наречената шорт-листа на страните, поканени да отправят оферти? На този въпрос има или формални, или неофициални отговори. Формалният е, че офертата от Израел е дошла след като през юни м. г. Народното събрание отправи RFP (research proposal) към Португалия (САЩ), Швеция и Италия. Неофициалният е, че израелските изтребители имали проблеми с корпуса, тъй като са извършвали полети с тежко бойно натоварване.

Така или иначе, докато всички говорят за прозрачност, включително бившият държавен глава, за израелското предложение не се споменава абсолютно нищо. В крайна сметка, тяхната оферта също можеше просто да бъде дисквалифицирана. Разликата между двете предложения обаче не е свързана само с техническите характеристики и със съпътстващите предложения като обучение на пилотите, офсет и пр. Разликата, поне според открити източници на информация, е, че ако България купи португалските една част от сумата отива в Португалия, другата – в САЩ. При израелските сумата отива само в израелската държава. Подобни детайли обаче лобистите за португалската оферта подминават в публичните си коментари, докато със спорни политически и геополитически аргументи налагат гледната си точка, създаване на анкетни парламентарни комисии, провокират съмнения. Кой впрочем ще носи политическата отговорност, ако парламентарната комисия фатално забави продължаването на процедурата и затрие българската бойна авиация или отложи за неопределено време модернизацията на българската армия?

Да продължим с проверката на фактите. „Грипен“ са изцяло по стандартите на НАТО. Защо няма да може да отговори на евентуални предизвикателства пред националната сигурност заедно с НАТО-вски F-16 на съседни страни, остава пълна загадка, която Плевнелиев удобно не разгадава. Чехия и Унгария, които имат „Грипен“, дават бойни дежурства в Балтика и са свързани с цялата система на ПВО на НАТО. Те, както и Швеция, участват в учения на НАТО без всякакви проблеми.

Още факти. „На служебното правителство не му прилича да вземе решение за милиарди и то в такъв кратък отрязък от време“, заяви Плевнелиев. Взело ли е правителството на Герджиков такива решение? Не е. Нещо повече – десетки пъти бе повторено, че служебният кабинет само обяви класирането, но се въздържа да го обвърже с официално решение. Десетки пъти! Всеки лобиращ за португалските F-16 обаче упорито пропуска този факт. Разговорите за новите изтребители започват да приличат на усилията на Сизиф – тъкмо камъкът е качен до върха и тикането нагоре трябва да започне отначало.

Господин Плевнелиев, моля, запомнете поне този факт: НЯМА задължително решение на служебния кабинет за милиарди! Редовното правителство може да започне преговори, с която страна пожелае. Финансовата рамка за новия изтребител пък е гласувана от българския парламент.

Проверка на факт №4. „Как едни и същи експерти през 2012 г. избраха изтребители F-16, а сега се обръщат на 180 градуса“, пита Плевнелиев. Кои са тези експерти и защо през 2012-а не е стартирала процедура за закупуване на нов боен самолет трябва да каже само г-н Плевнелиев. Изнесеният от него „факт“ учудва дори запознати с цялата сага за модернизация на армията от 2000-а насам.

Има и цял куп удобно пропуснати факти: - „Грипен“ имат най-ниска цена на летателен час. Оперативните разходи за F-16 A/B са 18 000 евро за един час полет, при „Грипен“ - 4700 евро.

- Румъния и Полша реконструират писти след придобиването на F-16, което е допълнителен разход. „Грипен“ могат да кацат и на магистрала. Унгария купи 14 изтребителя „Грипен“ на лизинг, като в същото време се възползва от индустриалното сътрудничество с Швеция и откри 6000 нови работни места. За най-бедната страна в Европейския съюз, каквато и България, този факт би трябвало да има някакво значение.

- Първият F-16 A/B е произведен през 1981 г., а предлаганите от Португалия са от 1984-85 г. Модификацията „Грипен“ C/D ще бъде произведена сега за България. И така нататък.

Но вместо да предпочете фактите, Росен Плевнелиев избра да изнесе в ефир един „доброжелателен“ монолог с всички реални или измислени грешки на президента Радев - „Грипен“, Свищов, Ватикана... Гафовете на самия Плевнелиев няма да припомняме, защото огромна част от българските гражданите се мъчат да ги забравят, за да не се чувстват неудобно от представителя на своя елит. Ще споменем обаче само едно: по време на своя мандат бившият държавен глава си позволяваше открито да води война срещу Русия. Сега открито си позволява да предопределя геополитическия избор на България чрез една конкретна сделка. Което наистина е унизително за нацията, независимо че Плевнелиев вече не е на „Дондуков“ 2.


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт