Валерия Велева: Борисов гради Балкански триъгълник: София - Анкара - Скопие и го свързва с ЕС


Историческо помиряване между Македония и България - ще си делим историята, но няма да се противопоставяме, София ше помага на Скопие с експертиза и влияние за влизане в ЕС и НАТО, искрено приятелство свързва Борисов и Заев... Това са ключовите послания от срещата между премиерите на България и Македония, които нарушиха предварителния протокол и заедно се поклониха пред паметника на цар Самуил в центъра на София.

Кулминацията в обновените двустранни отношения ще бъде на 2 август, когато Борисов и Заев заедно ще сведат глава пред Мемориала „Илинден“ над Крушево и ще сложат в Скопие подписите си под Договора за добросъседство и сътрудничество между двете страни. Ако пък се сбъдне и мечтата на Борисов заедно да почитаме делото на Светите братя Кирил и Методий – това ще е от съдбоносно значение за атмосферата на "барутните" Балкани. . Историята на подписването на този Договор е с 18-годишна давност. Преговорите започнаха още по времето на Виденов, след това продължиха при Костов, усилия за преодоляване на пречките положиха и президентите Първанов, Груевски, Георги Иванов, Плевнелиев, топката спря дори в краката на Радев.

През цялото това време Скопие официално подкрепяше Договора за приятелство между двете страни, но на практика препятстваше неговото подписване. Администрацията на дългогодишния македонски премиер Никола Груевски не демонстрираше особена воля за решаването на тези проблеми. Днес обаче Зоран Заев даде оптимистични сигнали.. Търсят се онези компромиси, които да сближат крайните позиции. Кои са спорните моменти? Първо, на какъв език ще бъде подписан документът. Днес Борисов даде отговор – на „конституционните“ езици на двете страни. Така се заобикаля един от най-тежките проблеми между България и Македония, чиято история води от общо начало. Макар че през 1992 година първи признахме Македония като независима и суверенна държава, ние и досега не сме признали македонската нация и македонският език. В декларацията от 1999 година формулировката е „езиците, които са признати за официални в двете държави”. Официална София стои зад тезата, че така нареченият "македонски език" представлява писмена регионална форма на българския език, защото се изгражда на основата на български местни говори.

Днес обаче по време на пресконференция на двамата премиери в София имаше ПРЕВОД на изказването на Зоран Заев на български език. Това се случва за първи път в междудържавните контакти на двете страни, което идва да подскаже, че София вероятно разглежда вече говора на македонците като чужд език.

През 1999 година Костов признава правото на Македония да си служи с „официалния език на държавата“, но не казва „македонски език“. Днес Борисов също бе внимателен: „В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно, договорът тя трябва да го подпише на езика, описан в нейната Конституция. Затова сега считам, че когато минат външните министри на последно преглеждане на документа, вече тогава със премиера и с останалите колеги ще вземем решение". И той се придържа към формулировката „държавен, конституционен език“. И докато не видим оригиналния текст на Договора, това ще бъде една от най-щекотливите теми за анализи. Второ, България настояваше за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните работи на нашата държава, текст, който съществува и в двустранната декларация за добросъседство от 1999 г. Защото в македонската конституция е записано, че Република Македония се грижи за македонците в съседните държави и за техните права. Някои анализатори оценяват тази позиция като „македонски вариант на ключов постулат от неоосманизма“. Това е крайно неприемливо за София, тъй като отдавна се знае за настояването на Скопие за признаване на македонско малцинство в България - нещо, което София категорично отказва да приеме, защото фактически не съществува. За сравнение - в българската конституция няма реципрочен текст за защита на статута и правата на лица от съседни държави, които не са граждани на Република България.

Трето, тежък проблем между Скопие и София са честванията на събития и личности от общата история на двете страни. България е потърпевша от болезнените амбиции на Скопие за присвояване на събития и герои от българската история. Често сме свидетели на вандалски изстъпления спрямо български паметници в Македония.

На 28 юли 2013 г. в Кюстендил се състоя среща между премиера Пламен Орешарски и македонския премиер Никола Груевски. Тогава Орешарски предложи: „За изглаждане на съществуващите различия, добре би било да организираме общи чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин в двете страни“ Това бе казано и през 1999 година. Но нищо не последва.

„Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират“, беше казал Чърчил. След като Заев се поклони на цар Самуил в София, а Борисов ще склони глава пред мемориала „Илинден“ в Крушево, ще се помирят ли пред историята двете страни? Ако тази история с нейните превратности и драматизми не течеше в жилите ни, то отдавна и Договорът да е факт, и магистралата София–Скопие да е в движение. Ако историците не подклаждаха шовинистичните нагласи, може би нямаше да стигнем до това дълбоко разделение. Затова и Борисов подчерта пропуснатите в икономическо отношение години именно заради историята: „Досега години наред се спори кой период е общ, кои празници са общи и се караме. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие? Може. Дори и Вапцаров може. Ние сме изправени пред два варианта, по който да действаме – или както в досегашните 26 години и да изпуснем един исторически шанс, или да вървим напред!“ Че двамата премиери правят исторически стъпка говорят и думите на Заев, изречени в София: „Днес Македония затваря една глава на национализъм и омраза и отваря глава европейско бъдеще. Ние вярваме, че България ще ни помага за Ес и НАТО. Вярваме, че и Гърция ще го направи". Това означава нова национална доктрина на Македония, промяна в същностата ѝ политика, във философията ѝ като държава. Ще успее ли Зоран Заев да го направи, ще има ли сили да се пребори с мита за „Велика Македония“, която е родила Александър Македонски?!? Ще зачеркнат ли най-после картата на Велика Македония, в която са включени част от България, Гърция, Сърбия и Албания? Ще се справи ли с опозицията, която ще го обяви в предателство? Ще убеди ли историците са пренапишат учебниците с истинската история на Македония и България?

Днес пред опасността центробежни сили да разкъсат Македония може да има вразумяване сред македонците политици, водени от Заев. Не случайно и Борисов му каза: „Можем да поддържаме Македония, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Но всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна“. И още нещо - основополагащо за Балканите, каза Борисов: Ние сме за единна Македония, която е член на НАТО и ЕС!“. Това наистина е историческо послание към Брюксел. Ясно е, че пътят към ЕС и НАТО за Скопие минава през София и магистрали. Премиерът Борисов прави поредната си голяма геополитическа стъпка. Той успешно изгражда Балканския триъгълник София-Анкара-Скопие и го свързва с Берлин и Париж. И Заев, и Ердоган го молят за подкрепа в изграждане на отношенията им с европейските лидери. Мисия съвсем нелека. Защото, както между Анкара и Брюксел, така и между Скопие и Анкара има нарушено доверие, което трябва да се изгражда наново с много такт, внимание и уважение. С поемането на европредседателството София става от първостепенна важност и за Скопие, и за Анкара по пътя им към евроинтеграцията За мнозина и у нас, и в Европа е изненадваща новата роля на Борисов - на медиатор, на дипломат, на човек, който може да сближава враждуващи позиции. Но усилията му си заслужават. Сдобряването няма да е лесно, нито ще дойде сега и веднага. Важното е да се положат основите. Може би все някога ще дойде времето, когато Балканите ще се разделят с мита за "многото история, която не можем да понесем" и гражданите на съседните държави ще градят общи магистрали, вместо бутафорни паметници, които ни смразяват. (Б.Ред, сряда, 12.30 часа. Анализът ни се оказа пророчески. По-малко от ден след публикуването му, опозицията в Македония обяви Зоран Заев за предател и потърси сметка като какъв Бойко Борисов ще идва на Илинден в Скопие. Противниците на Заев поискаха веднага да се обнародна и текста на Договора, който двамата премиери обещаха да подпишат на 2 август. Те ще настояват да се включи термина "македонско малцинство" в България - нещо, което София никога няма да приеме, както и да се признае за съществуването на "македонска нация", което няма никакви исторически корени. А пък проф. Андрей Пантев заяви, че щом сме признали една държава, трябва да признаем и езика ѝ. Кой какви отстъпки ще направи в името на добросъседството - предстои да видим.)


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт