МАРТ 2017 - Страната влиза в нов цикъл на нестабилност. Борисов - в политическо менгеме, Нинова - те


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец МАРТ 2017 Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. - ГЕРБ запазва лидерски позиции, но с ограничен ресурс за съставане на стабилен кабинет - БСП удвоява резултата си, но без възможности за самостоятелно правителство - Патриотите – единствен партньор и в дясно, и в ляво - ДПС с изравнени позиции с Патриотите, но без шанс за влизане в управлението - ВОЛЯ – новата инфекция на българския парламентаризъм - Десницата на прехода с катастрофална загуба ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

ГЕРБ спечели убедително изборите за 44-тия парламент като увеличава броя на депутатите си от 84 на 95. Партията успя да извоюва победа на базата на силна, динамична, лидерска кампания. Борисов за първи път се сля с партията по места като не спря да обикаля, да прави срещи и да агитира. За него това бе борба не просто за 11-та изборна победа, а за политическо оцеляване. Цветанов направи паралелна кампания на терен, демонсрирайки изключителните си организационни способности. Доказа се важността на местната власт за осигуряване на логистиката и местната кампания. На национално ниво партията демонстрира експертиза чрез представяне на реални имена за управление по сектори. На финалната права се открои мобилизационната формула на Борисов. Той умело използва случващото се с Турция, за да демонстрира държавнически усет и умение да успокои, обедини, да реши проблемите в сложната обстановка на напрегнати отношения с Анкара и да донесе стабилност.

БСП, най-големият победител на тези избори, удвои резултата си, но загуби на финала първото място. Корнелия Нинова затвърди лидерските се позиции в партията и влиянието си в обществото. Изправи БСП на крака. Една от основните грешки по време на кампанията беше отсъствието на обща стратегия, на ярки лица и на експертно защитими политически тези. Груба грешка бе, че и на национално ниво, и по места някои от социалистите започнаха да се виждат като управляващи, да се държат надменно, да разпределят виртуални постове. Скандалите „Йончева“, „Зарков“ и „Демокрация“ отблъснаха центристкия вот. БСП допусна да бъде посочена като „антиевропейска партия“. Конфронтационната реторика изплаши част от избирателите. Нинова трябва да продължи с курса на обновление на партията и стабилизиране на структурите ѝ.

Обединените патриоти взимат по-малко мандати, отколкото имаха поотделно в предишното Народно събрание. Идеята, че могат заедно повече, не се реализира. Агресивното поведение на границата ги прави уязвими на външни атаки. В този момент патриотите загубиха, въпреки че цялата кампания мина под щастливата звезда на техните теми и политики, които те не успяха да реализират като политически маркетингов продукт. Разнородният характер на бъдещата парламентарна група, прави функционирането ѝ много сложно.

Най-тежко в тази кампания бе на ДПС. Реално движението се изправи срещу властовата машина на една могъща империя. Полицията и службите бяха на крак по време на кампанията, но не успяха да разбият всички канали, по които течеше финансирането на ДОСТ на българска територия. Натискът върху българските избиратели в смесените райони, разкъсвани между лоялността си към българската държава, от една страна и към „майка Турция“- от друга, даде резултат. ДПС се раздели с близо 100 000 гласа и намали драстично броя на депутатите си от 38 на 26. Но решава, поне засега, основния си проблем, а и на държавата – спрая конкурента ДОСТ и запази позициите си на национално и регионално ниво.

ВОЛЯ влезе в парламента на косъм. Очакванията за повторение на резултатите от президентските избори не се потвърдиха. Парламентарната група ще е със семейно-клиентелистки профил, която не предлага никакъв управленски капацитет. Арогантното поведение на Марешки тепърва ще взривява българския парламентаризъм. ВОЛЯ се очертава като новата инфекция на българския политически живот.

За първи път от началото на прехода десницата, която започна промените, остана извън парламента. Провалът е катастрофален. Три от формациите, които участваха в предишното управление като коалиционни партньори на ГЕРБ, не прескочиха парламентарната бариера, с което оставиха 300 000 избиратели без представителство.

АБВ/Д21 преживяха истинска електорална катастрофа.

Опряна на мощен финансов ресурс от Анкара, ДОСТ направи сериозен пробив с повече от 100 000 гласа, което не бива да е подценява, независимо от обективните обстоятелства, довели до този резултат. Подкрепата на турската държава няма да спре. ДОСТ все по-ясно и все по-предизвикателно се превръща в проблем за националната сигурност – нещо, за което ИСА предупреждаваше още със създаването на тази партия.

Масовото използване на преференциалния вот и пренареждане на предложените от партийните централи листи се оказа един от резултатите от тези избори. Постави се нов рекорд - 1 237 895 гласоподаватели са ги използвали, което показва, че този тип гласуване вече се наложи като инструмент за политическо участие.

Преференциите се оказаха стимул, който вдига интереса, засилва мажоритарния елемент, мотивацията и активността при гласуване. В резултат на това обаче ще се свали драстично качеството на бъдещия парламент. Влизат случайни хора, местни герои без политически познания и подготовка, развалят се екипните модели на партиите за балансирано вкарване на експерти в различни сектори с оглед на представителство и работа по парламентарните комисии.

Новият парламент се очертава като проблемен по два показателя – състав и външен натиск. Повечето от парламентарните партии имат „огледални конкуренти“ извън парламента. ГЕРБ ще бъдат притискани от „Да, България“ и реформаторските остатъци, „Обединените патриоти“ - от новия играч „Възраждане“, ДПС – от ДОСТ, БСП – от останките на АБВ/Д21 и вътрешната опозиция на Нинова. Започват тежки преговори за кабинет. За "награда" Борисов влиза в тежко политическо менгеме. Той победи на изборите, но си спечели силна парламентарна опозиция в лицето на БСП и Корнелия Нинова и войнстващата извънпарламентарна опозиция в лицето на Слави Трифонов и Христо Иванов. ГЕРБ спечели труден, незаобиколим политически фактор в лицето на Обединените патриоти, които са разединени и изнервящ вектор за стабилността. Все по-голяма става вероятността за кабинет на малцинството. Изненадващо реален субект в тази кампания се оказа почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Десет дни преди финала той отправи политическо послание, което взриви социалните мрежи и предизвика реакции на всички водещи политици и анализатори. Писмото е израз не само на сериозна загриженост за надигащия се неоосманизъм на турския президент. Интерпретациите на текста отключиха сериозен дебат. Някои анализатори се усъмниха, че Доган поставя въпроса за връщането на ДПС във властта. По-задълбоченият прочит на текста обаче подсказва далеч по-мащабни цели – посланията на Доган го изправят като един от най-силните критици на политиката на Ердоган. Няма друг европейски лидер, който така категорично да формулира опасностите от референдума в Турция, който може да роди нов султанат на южната ни граница и непредвидимите засега последици от това за България и за Балканите. За първи път Доган категорично поставя въпроса за „земята, която ни е родила“ и която трябва да браним. Темата за турската намеса в българските избори нахлу много рязко като ангажира почти изцяло публичното внимание в кампанията.

Ясни и категорични бяха действията на президента Румен Радев.

Официалните институции в България действаха последователно и решително срещу намесата на Турция във вътрешните работи на суверенна България.

Наред с добрата оценка за българската реакция на външната намеса през този месец трябва отчетливо да подчертаем, че тя е твърде закъсняла. За разлика от Гърция България досега не реагира на нито една провокация, която ясно подсказваше неоосманистките амбиции на властта в Турция. Страната ни допусна установяването на пълна зависимост на мюсюлманското вероизповедание от турската Дианет, както и влиянието на ТИКА – едно от оръжията на неосманистката политика на Турция на Балканите. Тя реагира едва сега при щурма на последното препятствие – българският парламент, където според плановете на Анкара трябваше да намери място една откровено протурска партия с ескалиращи амбиции.

ИСА подчертава, че следващото правителство задължително трябва да продължи ясната политика спрямо Турция, която бе зададена през този месец. Кризата, свързана със зависимостта на мюсюлманското вероизповедание и присъствието на ДОСТ, провокира появата на редица политически и експертни идеи. Те трябва внимателно да бъдат обмислени.

Равносметката за служебния кабинет изглежда така: екипът на проф. Герджиков бе най-активен в кадровите рокади. След изборите обаче отстранените (или други кадри на ГЕРБ) ще заемат отново постовете си, ако бъде съставен редовен кабинет. Съществува риск от реваншизъм и пореден трус в администрацията. Тест за новия кабинет ще бъде запазването или отстраняването на кадрите за предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Българското общество става крайно чувствително към намеси, които засягат суверенитета на държавата, независимо дали става дума за намеса на Анкара, Брюксел, Ватикана.

Съществува риск от задълбочаване на отчуждението между гражданите и елита. Институциите и основните политически партии избягват да взимат отношение по сложни и деликатни въпроси, каквито безспорно да случаите с двете сирийски семейства. Гражданите започват да разчитат повече на защитници като Динко или местни патриоти. В такива случаи ситуациите лесно могат да излязат извън контрол.

От всички страни България е заобиколена от кризи.

Европейският съюз навлиза в нова фаза за центробежни настроения. В разговора за преформулирането на Съюза все повече проличава груповия подход в него. България губи от тези настроения. Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - международен наблюдател, Михаил Кумчев - маждународен наблюдател Пълният 65-страничен вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, прогнози, и препоръки. Отчитат се новите геополитически реалности в Европа, на Балканите и Русия.

Ето и съдържанието на анализа: I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ II. ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ Преференциите с нов рекорд Новият парламент е изправен пред сериозен вътрешен и външен натиск Коалиционни сценарии и време за компромиси III. ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ОБЪРНА НАГЛАСИТЕ16 НЕСЪСТОЯЛИЯТ СЕ ЛИДЕРСКИ ДЕБАТ ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ОКОЛО ДОСТ СКАНДАЛЪТ „БОРИСОВ-ЙОНЧЕВА“ ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОСЛАНИЕ НА ДОГАН IV. ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ЕРДОГАН, РАДЕВ И БЪЛГАРСКАТА РЕАКЦИЯ V. СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЮЖЕТЪТ „БЕЛЕНЕ” VI. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ – ФАСАДНА ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ УДЪРЖАНЕ НА ЕДИНСТВОТО ФРАНЦИЯ – БОЛНИЯТ ЧОВЕК НА ЕВРОПА ХОЛАНДИЯ – ПЪРВИЯТ ВОТ ОТ ГОЛЯМАТА ТРОЙКА ТУРЦИЯ ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА - КАМПАНИЯ И КОНФЛИКТИ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА РУСИЯ - АТАКАТА НА НАВАЛНИ СРЕЩУ МЕДВЕДЕВ МАКЕДОНИЯ – ОПИТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА И СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО НАПРЕЖЕНИЕ В АЛБАНИЯ КОСОВО - противоречия сред управляващите ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ И ЕС РУМЪНИЯ - ПРОТЕСТИ И ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ПРОБЛЕМИ За контакти и абонамент - 0878 852 713


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт