ФЕВРУАРИ 2017 - Остро политическо противопоставяне. Под въпрос е стабилността на управлението след в

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец ФЕВРУАРИ.

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. - Остро противопоставяне между основните политически сили; - Лидерският двубой Борисов - Нинова доминира в кампанията; - Невъзможна коалиция ГЕРБ - БСП; - Под въпрос е стабилността на управлението след вота; - ЕС върви към разделение на център и периферия; - Започна „опитомяване“ на Тръмп, образът му в Русия се променя; ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Президентът Румен Радев започна мандата си с външно-политически изяви, в които демонстрира запазване на евро-атлантическия курс на България и препотвърждение на всички ангажименти на страната като съюзник на Алианса. Държавният глава се вписа естествено в европейските политически среди, защити националните интереси по отношение на границата ни и Дъблинското споразумение, създаде добра комуникаци с висшия европейски елит.

Ревизията, която служебният премиер проф. Огнян Герджиков обеща, беше натоварена със свръхочаквания. Оповестяването на междинните факти от проверките в 17 министерства разочарова със скромните си резултати: девет случая бяха предадени на прокуратурата. В медиите не липсваха определения като „бутафорна акция”.

ИСА отчита грешки както на служебния министър-председател Огнян Герджиов, така и на вътрешния министър Пламен Узунов във връзка с отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов. И двамата не изложиха открито и навреме мотивите за решението си. Според експерти в областта на сигурността, това са най-вече несправяне с работата и ниска ефективност в борбата с престъпността.

Откроява се и линия на напрежение Герджиков-Борисов. Настоящ и бивш премиер си размениха остри реплики по отношение на завареното наследство. Начинът, по който се правят реорганизациите в държавата, е във вреда на БСП. Върху нея се стоварват ударите на общественото мнение с упреци за чистка в държавата, а фактически ръководството на БСП е изолирано от тези процеси във властта. Напрежението в двата сектора на сигурността е показател, че политическата битка влезе в твърде остра фаза. Рискът е да се пренесе в МВР и МО, което създава опасни прецеденти.

Очерталите се линии на конфликти показват, че служебният кабинет няма да бъде политически фигурант, който ще се ограничи до подготовка на изборите. Премиерът проф. Герджиков бе приеман за консенсусна фигура, за човек на баланса, но показва, че може да действа радикално и че има здрави нерви (и чувство за хумор) за политическите нападки и изхвърляния.

Регистрираните от политическите партии листи с кандидат-депутати предизвикаха всеобща изненада. Никога досега в българската политика не е имало толкова масово и рязко сменяне на политически позиции. Много от кандидатите и листите оставиха впечатлението за алогичност, безпринципност и липса на здрав разум.

Целият контекст на подредбата на листите изправя парламентарната институция пред един основен риск – липсата на достатъчна експертиза за качествено изпълнение на текущите задачи. Листите се оказаха пълни с публични лица, говорители на самите себе си. Посягането към такива имена от страна на партиите е следствие и от тежката кадрова криза, в която се намират. Дефицитът на политици с експертиза в различни области прави функционирането на следващото Народно събрание неясно. Не се виждат хора с визия.

За първи път в своята история партия ГЕРБ участва в кампания с толкова неблагоприятна за нея обстановка – първа и скорошна загуба на избори, загуба на президентската и правителствената институция, които не са кооперативно настроени към формацията; надигнал се реваншизъм към кадрите ѝ. ГЕРБ вече не диктува тона и условията на предизборната надпревара. Лоша шега може да им изиграе грубият език, агресивният тон, темата за антикомунизма. Преимущество за ГЕРБ е, че има готов управленски екип за формиране на правителство и уплътняване на парламентарните комисии.

В месеците след президентските избори в БСП продължиха да се развиват няколко процеса – утвърждаване на лидера (партийно и публично), обновление, вкарване на маркетингов подход, ново медийно присъствие. Най-важното е, че формацията вече се разглежда като потенциален победител на изборите. Това е нова роля, която е шанс за партията. БСП може да се приеме за алтернатива, само ако по време на кампанията демонстрира обновление, модерност, управленски капацитет и скъсване с миналото.

Коалицията „Обединени патриоти“ („Атака”, ВМРО, НФСБ) се регистрира заедно и за парламентарните избори. Въпреки постоянните информации за вътрешни раздори, триадата успя да се организира и да подреди общи кандидатски листи. Обединените патриоти са готови да влязат в преговори с всяка партия, която успее да спечели първия мандат за съставяне на правителство, независимо дали е ГЕРБ или БСП.

ДПС също се поддаде на еуфорията „нови” лица и вкара в листите си имена, за които не може да се намери адекватно обяснение от гледна точка на общественото мнение. Присъствието на бивши видни имена на „Атака” дадоха инструмент за атака срещу партията на пропагандна основа - както в смесените региони, така и в Турция. Едновременно с това екзотичният подход на ръководството на партията да налага частичен патриотичен профил (чрез лица и реторика) може да се разглежда като търсене на съюзничество от страна на обществото и държавата в тежката битка с ДОСТ, който има ясно изразени връзки с режима в Турция. За ДПС е много важно да излезе от изолацията и да се върне в реалния живот на страната като българска партия

За пореден път отбелязваме, че българските институции продължават да си затварят очите пред турската инвазия чрез ДОСТ в българската държава и оставят без последствия натиска, който се упражнява върху населението в смесените райони да се присъединят към новосформираната политическа креатура на Ердоган.

С „Воля“ Веселин Марешки се опитва да прави парламентарна група по изпитан средновековен модел. В листите из цялата страна са изпратени хора от Варна, роднини, служители и близки на варненски бизнесмен. Личи страхът от повторение на сходните проекти РЗС, БДЦ, които се разпадаха след влизането в парламента и лидерът нямаше контрол над групата. И тук се вижда чиста технология, математика и сметки при правенето на политика. Любопитното е, че ако успее да влезе в следващия парламент, партия „Воля“ ще е първата фармацевтично-аптекарска група в историята на парламентарната институция.

Реформаторският блок се опита да излезе от кризата с вътрешните си проблеми чрез разширение в движение на коалиционния си формат. Към останалите основни партии (ДБГ, СДС, БЗНС, БНД) се присъединиха БДФ, „Глас народен“ на Светльо Витков и ЗНС. Очевидно е, че блокът заложи на технологията в изборния процес. Механичният сбор на твърди ядра, структури и използването на лостове за влияние има за цел прескачане на бариерата от 4% с минимален резултат. Същевременно сметките кой колко гласове има и контролира могат да се окажат и надлъгване.

Партия „Да, България“ успя да получи съдебна регистрация почти непосредствено преди началото на регистрациите в ЦИК. Профилът на участниците и заявените политики ги поставя в крайно лявото либерално крило на политиката. Те работят много близко като начин на философия и действия с една нелегална или партизанска организация, със свои хора по медии и институции, от които могат да очакват логистична подкрепа. Електоралният резервоар и резултатите за тях ще дойдат само от София и още няколко по-големи града.

ДОСТ продължава с провокативното си поведение спрямо българската държава и националната сигурност. Под носа на държавните институции турският посланик „нареди” на Касим Дал да се съюзи с доскорошния си враг Лютви Местан в общата им битка срещу ДПС. Скандалът вкара ДОСТ в националните медии и му осигури присъствие. Очакваното влизане в страната на десетки автобуси от Турция за изборите също ще допринесе за покачване на резултата на коалицията за вота. Формацията стигна твърде далеч и буквално бе изпусната от традиционните български партии и държавните институции до точка, която я прави много опасна.

Най-столичната партия ДСБ вече не се чувства комфортно в традиционните си няколко района в централната част на София. Коалиция „Нова република“, където ДСБ е най-големият субект, откри предизборната си кампания от Пловдив.

Ситуацията около новата коалиция между АБВ и „Движение“ 21 може да се обобщи с „добри идеи, малък ресурс”. Кадровият дефицит личи в листите. Не само двамата лидери Проданов и Дончева водят по две листи. Същото важи за редица по-разпознаваеми лица – ген. Михо Михов, Румен Петков и др. Възходящият тренд на БСП очевидно изсмуква структурите им.

Съставяне на правителство или курс към нови избори – този въпрос за първи път се поставя сериозно още на прага на предизборната кампания. Не е изключено при патова ситуация да се направи и опит за съставяне на експертно преходно правителство с ясен хоризонт на съществуване и няколко задачи – провеждане на председателството на Съвета на ЕС, избягване на политическа криза, укрепване на границите преди новата емигрантска вълна през лятото и някои непопулярни мерки, които партиите се страхуват да осъществяват, докато са на власт. Тук проблемът е изборът на приемлив и способен министър-председател и екип от министри, които да са одобрявани обществено и международно и да могат да вършат работа. Започна своеобразното „опитомяване“ на Тръмп от страна на системата. Либералният ред и държавното устройство бавно го при- тискат с инструментите на съдебната система, Конгреса, медиите, службите за сигурност. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС трябва да мине на „две скорости“. За първи път толкова висо- копоставен представител на организацията по толкова категоричен начин се обяви за подобен проект. Очевидният план е ЕС да се раздели на център и периферия. За България това би било катастрофа. Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Борислав Ангелов - политолог, Международни наблюдатели - Даниел Томов (Румъния), Михаил Кумчев (Македония) Пълният 44-страничен вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, прогнози, и препоръки. Отчитат се новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Ето и съдържанието на анализа: I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ II. ИНСТИТУЦИИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ СТАРТИРА МАНДАТА СИ С ИЗГРАЖДАНЕ НА КОНТАКТИ В ЧУЖБИНА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – КОНФЛИКТИ НА НЯКОЛКО ФРОНТА

III. КАМПАНИЯ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017 1.ГЕРБ В НОВА СИТУАЦИЯ СЛЕД ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ. 2. БСП ЗАЛАГА НА „ПРОМЯНА” И „БЪЛГАРИЯ”. 3. ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ ПОВТАРЯТ ПЕЧЕЛИВШАТА ФОРМУЛА. 4. ДПС ТЪРСИ ПАТРИОТИЧЕН ПРОФИЛ. 5. „ВОЛЯ” – ПОЛИТИКА ПО СРЕДНОВЕКОВЕН МОДЕЛ. 6. РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – СМЕТКИ И НАДЛЪГВАНИЯ. 7. „ДА, БЪЛГАРИЯ” – ЗАКЪСНЯЛ ВАРИАНТ НА ЛЕВИЧАРСТВОТО ОТ 60-ТЕ. 8. ДОСТ – ОПАСНИ ПРЕДИЗБОРНИ ПРОВОКАЦИИ. 9. „НОВА РЕПУБЛИКА“ СЛЕД ТЕЖЪК УДАР. 10. КАДРОВИ ДЕФИЦИТ ПРИ АБВ – ДВИЖЕНИЕ 21. 11. КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ. 12. ИЗБОРИТЕ КАТО ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОЦЕС. 13. НАПРЕЖЕНИЕТО В ЕЛИН ПЕЛИН И ТЕМАТА „МИГРАНТИ“.

IV. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА 1. ЕС НА ДВЕ СКОРОСТИ И ТЕЖЪК БРЕКЗИТ 2. САЩ - СИСТЕМАТА „ОПИТОМЯВА“ ТРЪМП 3. РУСИЯ ОТВРЪЩА НА ЗАПАДНАТА РЕТОРИКА 4. НЕДОВОЛСТВОТО В РУМЪНИЯ – ПРИЧИНИ, ОТЗВУК, ПОСЛЕДИЦИ 5. СЪРБИЯ ПРЕДИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 6. МАКЕДОНИЯ ЗАТЪВА В ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА За контакти и абонамент - 0878 852 713


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт