ЯНУАРИ 2017 - Тръмп разклати Щатите и света, България влиза в ерата "Радев"

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец ЯНУАРИ

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. -Прездентът Тръмп наложи националния интерес като водеща линия в политиката -Президентът Радев започва да гради образ на нов тип политически лидер -Ревизия на кабинета „Борисов 2“ стартира служебният кабинет -Ожесточена конфронтация межде ГЕРБ и БСП, остър сблъсък на лидерите Борисов-Нинова -Слави Трифонов пропусна шанса си за голям политически пробив. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ Реалистичната парадигма на Тръмп победи парадигмата на ценностите. Националният интерес вече е водещата линия. Акцентите в изказванията и първите му укази са отваряне на нови работни места, защита на икономиката, сигурност в кварталите и градовете, затънали в престъпност. Контролът над икономиката трябва да е в ръцете на правителството.

На старта на своя мандат Румен Радев се очертава като силен президент. Като антипод на досегашния държавен глава. Летвата е вдигната високо, но Радев ще трябва да уплътнява образа на силния президент. Времето до изборите, когато управлява неговото служебно правителство, е добра възможност за разгръщане на този имидж.

За първи път от ноември насам държавник от висок ранг в България, президентът Радев, свързва победата на Тръмп и новата политическа конюнктура в света с думата „надежда”.

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков е най-възрастният министър-председател в новата история на страната (70-годишен). Отличава се с улегналост, зрялост, опит. Връзката с царската партия е единственият вектор, по който се получи недоволство. Това може да бъде преодоляно с конкретни стъпки в работата на кабинета, послания към патриотичните среди, национално центрирана политика, а не европозитивистка.

Политическият баланс и експертният профил на служебното правителство елиминират риска да бъде упрекнато в пристрастия по време на кампанията, която се очертава да бъде твърде остра. Посланието на президента сякаш гласи „вие се борете, ние ще управляваме.”

Човек от армията – ген. Янев, ще наблюдава като вицепремиер работата на МВР. За първи път в демократичната история на България армията ще контролира полицията.

От самото начало на 2017 година страната реално е в предизборна обстановка. Белег на изнервената предизборна ситуация е, че всяка от по-големите партии има своя по-малък двойник, който „изяжда” от електоралната му подкрепа, независимо дали ще прескочи бариерата от 4%.

Голямото предизвикателство пред Борисов ще е – как да намери баланса между защитата на второто си правителство и новото, което партията трябва да предложи на българските гласоподаватели след изборите. ГЕРБ влизат в тази кампания със самочувствието "Тръгнахме си, за да се върнем". Борисов издърпва Нинова на терена на пряк сблъсък, където е силен. Нинова трябва да избегне капана кампанията да бъде сведена единствено до задочен диалог между лидерите.

Една от големите задачи пред БСП е и консолидацията след обявеното намерение на Корнелия Нинова за ограничаване на депутатските мандати до 12 години. Пред БСП, като пред партия с дълга история, стои въпросът как да се сменя вътрешнопартийния елит, без да се пораждат сътресения. Пред политическия елит с особена острота изниква въпросът за упправленската коалиция след изборите. Борисов говори за повторение на формата ГЕРБ, РБ и ПФ, а близки до партията лица включват и Марешки. БСП отхвърля коалиция с ГЕРБ или с ДПС

Тежката коалиционна конструкция на патриотите не спира да скърца. На повърхността избухват скандал след скандал. Обединението загуби инерция заради соловите акции на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Непремереният и груб език, провокациите в парламента, личните нападки срещу новоизбрания президент ще доведат до капсулация за формацията.

Движението за права и свободи продължава да изпитва проблеми по две линии. Липса на потенциални коалиционни партньори и водене на позиционна война с конкурентите по региони (ДОСТ/НПСД). Посланието, което се изпраща в новата ситуация е: в европейските институции ни признават като легитимен политически субект, а в България ни изолират. Партията търси начин за връщане в управлението.

Остатъците от Реформаторския блок са в тежка ситуация. Водещите им имена са с повдигнати обвинения от прокуратурата. НПДС на Касим Дал играе между РБ и ДОСТ. Анкара налага на ДОСТ партньори в играта срещу ДПС

АБВ приключва самостоятелния си политически път. Участието „напук” на президентските избори с анти-Радев кампания не им донесе ползи. Конгресът на партията (15 януари) сложи и формален край на политическите кариери на Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин. Новоизбраният председател Константин Проданов си спечели симпатии с позиции, поведение и визия. „Да, България” е политически хермафродит. Обединяващо за формацията е споделеното приемане на идеите на „Отвореното общество“. Всички водещи лица са част от мрежа от кръгове на неолибералните организации, свързани с лобито на американските демократи и брюкселските либерални групи.

Слави Трифонов загуби инерция и пропусна шанса си за голям политически пробив. Всеки негов опит оттук насетне може да му донесе само някаква частична победа. Прави впечатление, че основната мишена на медийната му атака до изборите бе персонално Бойко Борисов и партия ГЕРБ. След изборите фокусът рязко се измести и сега в същото положение се озоваха БСП и ДПС, както и техните лидери.

Засилената активност на прокуратурата, която ИСА отбеляза след президентските избори и подаването на оставка на правителството, продължи и през януари.

Институциите продължават да са пасивен наблюдател на проблемите в държава. Намесват се само и единствено, когато общественият интерес влезе в полезрението на медиите.  Москва не очаква скорошно и безпроблемно и подобряване на отношенията с Вашингтон, но първоначално се надява да има по-голяма чуваемост в разговорите между тях.

Отношенията на Кремъл с Европейския съюз и Германия остават напрегнати. Меркел не е склонна да махне санкциите, на това мнение е и групата около председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Те обаче са все по-притиснати по този въпрос.

Който и да стане президент на Франция след изборите през април, ще се стигне до решение за вдигане на санкциите срещу Русия. Двамата основни претенденти Франсоа Фийон и Марин льо Пен се обявиха категорично за отмяната им. На практика след пролетта на тази година Меркел остава сама по този въпрос в ЕС.

През последните месеци се увеличават междудържавните напрежения и конфликти на Балканите. Политическите ръководства на всички държави от региона наблюдават с внимание геополитическата ситуация и се готвят за евентуална промяна на балансите в световната политика, за да се опитат да реализират свои външнополитически цели. Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Даниел Томов - политологq Борислав Ангелов - политолог. Пълният вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, прогнози, и препоръки. Отчитат се новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Специално приложение "СПАСИ НАЦИЯТА" - преграма за преодоляване на демографската криза.

Ето и съдържанието на анализа: I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – БАЛАНС, ОЧАКВАНИЯ, ПРИОРИТЕТИ

III. РОКАДАТА НА „ДОНДУКОВ” 2 – СИЛНА ЗАЯВКА ЗА ПРОМЯНА ДЪЛГАТА РАЗДЯЛА НА ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ И ДЕМОНСТРАЦИЯ НА „АЗ”-А КЛЕТВАТА НА РУМЕН РАДЕВ ПРЕД НАРОДНО СЪБРАНИЕ - ТОЧНАТА РЕПЛИКА НА ТОЧНОТО МЯСТО КОНТРАСТИТЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА НЕЗНАЙНИЯ ВОИН IV. ВЪТРЕШНОПАРТИЙНА И ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА ПОСЛЕДНИЯТ МЕСЕЦ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА НАЧАЛО НА НЕОФИЦИАЛНАТА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ГЕРБ – ТРЪГВАМЕ СИ, ЗА ДА СЕ ВЪРНЕМ БСП – С ПОЛИТИЧЕСКИ БОНУС И МАЛКО ВРЕМЕ ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ СА В ТЕЖКА КОАЛИЦИОННА КОНСТРУКЦИЯ ДПС - СТАРИТЕ ПРОБЛЕМИ ОЩЕ НЯМАТ РЕШЕНИЕ РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК – МРАЧНО БЪДЕЩЕ СРЕД СЕНКИ И СЪМНЕНИЯ АНКАРА НАЛАГА НА ДОСТ ПАРТНЬОРИ В ИГРАТА СРЕЩУ ДПС НОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ НА АБВ И ДВИЖЕНИЕ 21 „ДА, БЪЛГАРИЯ” – ПОЛИТИЧЕСКИ ХЕРМАФРОДИТ СЛАВИ ТРИФОНОВ ЗАГУБИ ИНЕРЦИЯ ИЗПИТАНИЯ ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ПРОДЪЛЖАВАЩ ИНСТИТУЦИОНАЛЕН СТУПОР V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

САЩ – ТРЪМП РАЗКЛАТИ ЩАТИТЕ И СВЕТА ПЪРВИЯТ РАЗГОВОР ПУТИН-ТРЪМП РУСИЯ Е ПРЕДПАЗЛИВА КЪМ ВАШИНГТОН ТУРЦИЯ УДЪЛЖИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ - ВСЕ ПОВЕЧЕ НАПРЕЖЕНИЕ РУМЪНИЯ – НОВО ПРАВИТЕЛСТВО, ГРАЖДАНСКО НЕДОВОЛСТВО, РЕФЕРЕНДУМ СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ „СПАСИ НАЦИЯТА“ ПРОГРАМА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА За контакти и абонамент - 0878 852 713


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт