ДЕКЕМВРИ 2016 - Тръмп преобръща света, Радев все още е загадка, ГЕРБ слезе от пиедестала, БСП с исто

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през 2016 година

Предлагаме ви резюме от ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ, ПРОГНОЗИ И ПРЕПОРЪКИ 2016 година сложи началото на тектонични промени, които ще се развиват и разгръщат през цялата 2017 година както в света, така и в България. Светът е изправен пред радикални промени, най-драматичните след Втората световна война. Победата на Тръмп тепърва ще отеква в глобалната политика, ще предизвиква разместване на пластове. Изборът на новия американски президент може да се определи като бунт на масите, скъсана връзка между управляващите елити и американския избирател, вълна на недоволство, протест срещу управлението и посоката му, анти-либерална революция. В политиката се появи нов термин – тръмпизъм.

Очаква се рязка смяна на курса по отношение на инструментите и целите на американската политика. На преден план излизат прагматизмът, реализациите по отношение на ползи.

Избирането на Тръмп подейства като клапан, от който се изпусна напрежението в руско-американските отношения. Успокоението ще доведе до насочване на енергията в нови посоки и за двете страни. Ако тенденцията се запази, това може да означава и задълбочаване на сътрудничеството в трите големи региона: Европа, Близкия изток и Азия. Русия вече получи знаци за сближаване от страна на Тръмп. Новият държавен секретар (външен министър) Рекс Тилърсън се застъпва за отпадане на санкциите, има лични срещи и контакти с Путин повече от 10 години, награден е с руски орден. Ключов знак бе подкрепата, която даде Тръмп за руската военна операция в Сирия, особено след убийството на руския посланик в Анкара, което беше свързано с падането на Алепо. Не изключваме промяна на американската външна политика в Близкия Изток. Най-изнервени от Тръмп се оказаха китайците. Много е вероятно да ги притиска, за да получи отстъпки с добре обигран бизнес подход. Пекин държи 1.5 трилиона долара от американския дълг. Китай търси развитие и посока към Европа, което е оценка за потенциала на Стария континент и неговите възможности. Хладината, която повя в американо-китайските отношения е по-вероятно да донесе негативи за Пекин, отколкото за Вашингтон.

Опитът на Запада да неглижира и подценява възможностите на Москва като играч на геополитическата сцена се провали. Русия запазва ключовата си роля на първостепенен световен фактор, а Путин залага на многополюсен свят, което не води до затваряне на врати, а отваряне на нови.

Турската държава се разкъсва на четири лъча, които са взаимоизключващи се - ердоганисти, кюрди, гюленисти и кемалисти. В страната протича някаква форма на гражданска война, която централната власт все още успява да задържа благодарение на огромният военен и полицейски апарат, с който разполага. От голямо значение за бъдещето на Ердоган ще бъде развитието на отношенията между Анкара и Вашингтон.Турция навлезе в период на сериозни икономически проблеми. В съчетание с останалите є проблеми, това може да означава дестабилизация, смяна на властта или регионална агресия с цел изнасяне на вътрешните проблеми навън. Съюзът Русия – Турция може да е само тактически с краткосрочна и средносрочна перспектива. Между двете страни има твърде много япроблеми и точки на потенциален конфликт между двете страни. Европейският съюз разгърна цялата си слабост през изминалата година – най-вече по отношение на сигурността. Континентът и Брюксел така и не успяха да намерят средство за справяне с миграцията и тероризма. Не се очертава намирането на работещо решение. Това ще даде отражение върху двата най-важни избора през година – за нов президент във Франция и за нов канцлер в Германия. От изхода им ще зависи бъдещето на Съюза във все по-жестокия сблъсък между двете визии за развитието му - федерализация с общо европейско правителство или съюз от национални държави. Към днешна дата двата лагера са непримирими, диалогът буксува, компромисите са далечни като опция.

След избора на Тръмп и Брекзит процеса, Меркел остана последният голям световен лидер на либерализма. Германският канцлер все по-плътно е обграждана от противостоящи на политиката є идеи и правителства в Лондон, Източна Европа, Вашингтон, Москва, Анкара... Примката около нея се затяга. 2017-а ще е съдбоносна за този сблъсък, за ЕС и нейното лично политическо бъдеще. Шансовете є за запазване на властта и продължаване по предначертания курс не са добри.

Близостта между Борисов и Меркел, която продължава цяло десетилетие, не донесе видими ползи за България. Само през изминалата година Меркел стоеше в основата на провала на българската кандидатура на шеф на ООН и на превръщането на страната ни в буферна зона на ЕС с Турция. В цялостен контекст България се отдели по икономическо развитие, социални показатели, демографски проблеми, масово напускане на млади хора, перспективи от развитите държави в Евросъюза и зае печалното 28-мо място сред страните членки. Вариантите Европа на две скорости или на две зони (център-периферия) може да са спасителни за първите, но биха били пагубни за вторите, в които по всички показатели попада България.

Балканите остават зона на потенциална нестабилност, опитно поле, където се тестват различни геополитически инструменти и модели от големите световни играчи и течения. Определено може да се каже, че през 2017 година Югоизточна Европа ще остане огнище на напрежение с поне няколко основни проблемни точки. Видимата промяна в Румъния и Турция ги прави играчи с ново самочувствие и възможности. Гърция показва завидна политическа ловкост и дава първите признаци на икономическо възстановяване. Други затъват в тежки проблеми (Босна, Македония, Косово), трети търсят промени в ориентацията си (Сърбия, Черна гора). България изостана чувствително от новата вълна в европейската и американска политика. Политическият ни елит е на ниско ниво, няма кой да представлява национал-консервативното и да разговаря от политически позиции с него в Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Русия, столиците на Вишеградските страни, дори и с отделните групи в Европейския парламент. Българската външна политика претърпя грандиозни провали, които не са се случвали от началото на прехода. Поведението на дипломацията ни е силно зависимо от чужди влияния и не отчита в пълнота националните интереси. Президентът Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича на 22 януари 2017 година, проведе най-ястребската политика спрямо Русия в рамките на ЕС и напуска поста с най-нисък рейтинг на доверие, което е имала президентската институция в България от създаването ѝ досега

Изминалата година донесе сериозни промени в българската политика (нов президент, показателен протестен референдум, оставка на правителство, курс към предсрочни избори). Кризата на политическото доведе до роенето и появата на нови политически играчи и прегрупирания. Както фрагментацията, така и консолидацията могат да се окажат проблем за политическата система в страната през 2017 година. Предсрочните избори могат да отворят повече въпроси, отколкото да дадат отговори.

При невъзможност за съставяне на работещо, стабилно, легитимно правителство може да се стигне до повторни избори в рамките на календарната година. Това би поставило служебното правителство в режим на дългосрочно управляващо. Основното, което ще се търси в българската политика през 2017 година, е стабилност, за да премине по-безболезнено през очертаващите се политически сътресения и международен опит, който да позиционира по-добре страната и нейните перспективи в един променящ се свят. Новоизбраният президент на България Румен Радев остава загадка като характер, политическо поведение, емоционалност. Всичко това ще се разкрива постепенно през 2017 година, като първият голям тест ще е състава, структурата и целите на служебното правителство, което той трябва да създаде.

От партията хегемон в българската политика, ГЕРБ се превърна в една от останалите партии в държавата. През 2017 година първостепенният въпрос пред формацията вече не е за победата, а за коалиционната формула. ГЕРБ не успя да си отгледа и запази партньор, изгори мостове и отгледа много врагове. Ако иска развитие, трябва да направи тотална ревизия на досегашния модел на работа.

Като най-голяма грешка на Борисов и ГЕРБ оценяваме обвързването на президентските избори с предсрочни парламентарни и кампанията между двата тура, когато избирателите бяха сплашвани с всевъзможни апокалиптични картини и сценарии за бъдещето. Като най-голям дефицит – липсата на дългосрочна визия за развитието на страната.

След дълги години на изборни загуби БСП направи исторически пробив. И то не само защото подкрепената от нея кандидат-президентска двойка спечели изборите, а защото се пребори със своя електорален кошмар – ГЕРБ. БСП получи няколко сериозни шанса – да се консолидира, да се обнови, да започне растеж, да има претенция да управлява страната. Голямото предизвикателство пред Корнелия Нинова в началото на 2017-а е да реши тези задачи.

Обединените патриоти вече са балансьорът в българската политика. Те са възможен партньор за всеки един от потенциалните електорални победители на предстоящите избори. За да се запази тази тенденция, те трябва да рафинират говоренето си, да очертаят сериозни управленски приоритети, да решат въпросите за кадрите, модерната визия, смекчаване на говоренето, външнополитическата легитимация.

ДПС изпълни изцяло основната си политическа цел, обявена още пред април: предсрочни избори през пролетта на 2017-а. Движението трябва да засили реториката си в посока на националните интереси, които добиват все по-голяма тежест и значение на фона на динамичните геополитически баланси. Партията е изправена пред първостепенния въпрос за промяната. Кадрите, партньорите и позитивният имидж са трите колони, които трябва да изградят новата политика на формацията в случай, че търси развитие.

Реформаторският блок загуби политическо бъдеще. Проектът е изчерпан морално, организационно, а в голяма степен - и кадрово.

Като проекция на турското правителство ДОСТ има потенциал за дестабилизация и създаване на етнически, институционални проблеми.

И без радикална промяна на избирателната система, има всички предпоставки предсрочните избори да променят политическата картина и представителството в Народното събрание. Социалното напрежение, разочарованието от прехода, кризата на елитите, проблемите, свързани с националната сигурност мобилизират силен протестен вот. Партиите вече търсят ново позициониране, създават се нови политически проекти.

Виртуалният политически проект на Слави Трифонов продължава да бъде с неясен профил, няма програма, идеология. Шоуто показа тотална фиксация върху въпроса за мажоритарния вот и загуби сетива за реалността.

Натискът на президента Плевнелиев върху кабинета в оставка да излъчи следващ български еврокомисар ще създаде напрежение и скандал. Няма време и легитимност за прокарване на подобна кандидатура. Управляващите няма да имат полза от подобен ход, защото ще вкарат темата в предизборната кампания. Точно както вкараха избора на генерален секретар на ООН в президентската надпревара и претърпяха сериозни негативи от това.

Криза и ниско обществено доверие бяха основните белези на институционалното развитие в страната през последната година. Институциите реагират постфактум и в рамките на кризисен пиар. Държавните органи са загубили контрол върху отделни региони на страната.

България продължава да бъде само консуматор на сигурност. Проблемите ще се изострят, ако се сбъдне прогнозата за промяна на целите, задачите и присъствието на НАТО в Европа. След избора на Тръмп пактът може да добие затихващи функции, което изправя България пред огромен проблем.

Страната е уязвима заради недовършената ограда на границата, напрежението около нелегалните мигранти избухва лесно. Бунтът в Харманли се оказа логично следствие от пропуски, компромиси и сбъркани политики от страна на правителството.

Здравеопазването и образованието са пред пълен колапс. И двете се нуждаят от радикална реформа не просто за просперитета на нацията, а за нейното съхраняване и оцеляване. -----------

АНАЛИЗЪТ е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Мирослава Димитрова-Козлеков - политически атнализатор, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - политолог Пълният вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Има и специално приложение: ДВАНАДЕСЕТ МИСИИ – ЕДИН РЕГИОН

Ето и съдържанието на анализа: I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПАРТИЙНА И ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА ГЕРБ – НОВА РОЛЯ И ТЪРСЕНЕ НА НОВ МОДЕЛ БСП – ЗАЯВКА ЗА ВЛАСТ И ТРУДНИ РЕШЕНИЯ ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ ВЛИЗАТ В РОЛЯТА НА БАЛАНСЬОР ТРУДНА ГОДИНА ЗА ДПС РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК ЗАГУБИ ПОЛИТИЧЕСКОТО СИ БЪДЕЩЕ АБВ, „ДВИЖЕНИЕ 21“ И „НОРМАЛНА ДЪРЖАВА“ - С НУЛЕВИ ШАНСОВЕ НОВИТЕ ИГРАЧИ И ПРОЕКТИ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ МОБИЛИЗАЦИЯ НА ПРОТЕСТНИЯ ВОТ

III. ИНСТИТУЦИОНАЛНА И СЕКТОРНА ДИНАМИКА ПРЕЗИДЕНСТВО ПРЕД СМЯНА НА КАРАУЛА НАРОДНО СЪБРАНИЕ - СЛАБА ЕФЕКТИВНОСТ И НЕЯСЕН ПРОФИЛ ПРЕМИЕРЪТ ПРОПУСНА МОМЕНТА ЗА ПРОМЕНИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО

IV. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ЕРАТА „ТРЪМП“ РУСИЯ - С КЛЮЧОВА РОЛЯ НА ГЛОБАЛНАТА СЦЕНА БРЕКЗИТ И ПРЕГОВОРИ ЗА ПАРИ ГЕРМАНИЯ – ДРАМАТИЧНА ГОДИНА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО АВСТРИЯ – ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПОД ЗНАКА НА НОВАТА ВЪЛНА ФРАНЦИЯ – ТЕРОРИЗЪМ, ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ И НАДЕЖДА ЗА НОВ ЛИДЕР

V. ДИНАМИКАТА НА БАЛКАНИТЕ ТУРЦИЯ – ПРЕВРАТ, ЧИСТКА, ТЕРОРИЗЪМ РУМЪНИЯ – ИЗБОРИ И ПОЛИТИЧЕСКИ КРИЗИ ГЪРЦИЯ – ДЪЛГОВЕ И МИГРАНТИ СЪРБИЯ В РЪЦЕТЕ НА ВУЧИЧ МАКЕДОНИЯ СЕ ВЪРНА В ИЗХОДНА ПОЗИЦИЯ АЛБАНИЯ ВЛОШИ ОТНОШЕНИЯТА С ГЪРЦИЯ КОСОВО ПРОПУСНА ОСНОВНИТЕ СИ ЦЕЛИ

ПРИЛОЖЕНИЕ ДВАНАДЕСЕТ МИСИИ – ЕДИН РЕГИОН

ЗАКЛЮЧЕНИЯ И ПРЕПОРЪКИ За контакти и абонамент - 0878 852 713


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт