ЕС ни превръща в буферна зона. А държавата се тресе от скандали за шеф на ООН и за президент

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец септември.

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. Кампанията за генерален секретар на ООН вкара България в световните новини и в учебниците по история и дипломация. България вече участва с двама кандидати. Заключителният финал на сагата ”Бокова-Георгиева” показва, че е работено по сценарий, който засяга България, че решението за смяна на кандидатурата е взето в следствие на сериозен външен натиск с център Берлин. А Унгария, Латвия и Хърватия са използвани инструментално от немския канцлер. Еврокомисарят Кристалина Георгиева е работела дълго време последователно и подривно срещу българската кандидатура.

В парламента се заговори за началото на процес на разпад на управляващото мнозинство и за вот на недоверие заради външната политика на България. А ДПС поиска и за цялостната политика на кабинета.

- Предстоящите президентски избори ще са едни от най-важните в страната, което само по себе си вече не е новина. Политическата система в страната е силно напрегната и се нуждае от сериозна промяна. Общественият резонанс на най-малките събития показва наличието на напрежение. Цялостният контекст в страната се отличава с някаква специфична смесица от летаргия и разпад. Институциите са блокирани и неефективни. Изглеждат като изпразнени от съдържание. Липсва посока и визия за развитие на държавата и мястото й в Европейския съюз. Това стана особено видимо на фона на множеството външнополитически проблеми, които обградиха България през месеца. Липсата на достатъчна реактивност (бежанската криза, дебат за бъдещето на ЕС), прекалената реактивност (Толстой, Миленко), неизяснената реактивност (Вишеградската група, Турция), странната реактивност (кампанията в ООН) са симптоми за сериозни вътрешни и външни проблеми и липса на сериозна основа за правене на политика.

ГЕРБ нагнети докрай очакванията с новинацията на своята кандидатура за президент, а обявяването на Цецка Цачева не може да произведе „гръмовен“ положителен обществен ефект. Кандидатурата ѝ носи висока степен на риск. Това може да се компенсира единствено от успешна кампания и мобилизиране до краен предел на структурите на партията.Изключително важно е как ще се ситуира образът ѝ спрямо основните останали претенденти. На първо място спрямо ген. Румен Радев, но и спрямо Калфин, Дончева, Каракачанов. Тя трябва да излъчи послание, което да даде отговор на въпроса: „Защо аз, а не те?“.

В месеца преди официалния старт на президентската надпревара кандидатът на БСП, издигнат от инициативен комитет, ген. Румен Радев се налага като антипода на Росен Плевнелиев. Едно от основните му послания е, че България трябва да води балансирана външна политика. С неизменното уточнение – „в рамките на Европейския съюз и НАТО.” Това прави трудно да бъде атакуван като „оръдие на Кремъл в България”.

Кандидатурата на Ивайло Калфин, издигната от АБВ, определяме като наказателна спрямо БСП. Калфин е подготвен политик, независимо какъв процент ще вземе на предстоящите избори, това са гласове, загубени за БСП.

В сегашната политическа ситуация кандидат-президентската двойка Татяна Дончева – Минчо Спасов е любопитен експеримент. Двамата ще се състезават от името на коалиция, чиято обща електорална тежест е в рамките на статистическата грешка – 1,43% . Резултатите от вота ще покажат две неща: доколко личният рейтинг може да се превръща в партийна подкрепа.

Обединението на патриоти и националисти за президентските избори доведе до нов политически феномен - трите субекта на коалицията изразяват коренно различни позиции. Разноговоренето им стана запазена марка и започна да обърква избирателите. Влиза се в парадигмата на реформаторите, които бяха определени като шизофренни. Разминаванията станаха особено видими по отношението към правителство, към Русия, НАТО и смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.Смятаме, че е много вероятно Валери Симеонов да потопи в кампанията и самия Каракачанов.Самата кампания на патриотите изглежда демодирана, вяла, с липса на идеи отвъд малкото прояви на протести и спорадични Фейсбук коментари на Каракачанов.

Скандалите, които съпътстват РБ от влизането му в управлението, и тези около номинациите, дават нисък старт на кампанията на двойката Трайков-Събев. Генералът е изцяло непознат на избирателната общност, няма политически опит и не е ясно защо бе номиниран и колко гласа ще донесе. Свързваме кандидатурата на Трайчо Трайков по-скоро с желанието на ДСБ да дразнят и провокират ГЕРБ и лично премиера.Не личи ентусиазъм и в подкрепата на лидерите на партиите в Блока за кандидат-президентската двойка. След скандалите около номинацията лидерите им се скриха по министерствата и партиите си и почти не се показаха публично през целия месец.

Появата на Орешарски изигра ролята на стрес-тест за политическата система. Реакциите бяха прекалено емоционални, изненадата видима, а на места се усети и страх. Запаленият интерес му осигури стабилно медийно представяне. Това му даде възможност да разгърне тезите си, да отправя критики, да припомня неща от миналото, но нищо повече. Като електорална тежест Орешарски клони към нула.

Ходовете на ДПС за изборите са ясни – подкрепа за надпартиен кандидат при ясно поискана подкрепа. Ако приемем, че един от основните играчи се ориентира почти накрая, не е учудваща изчаквателната позиция и на ДПС. При неволна журналистическа интепретация в кандидат-президентската надпревара бе вкарано името и Ахмед Доган. Тази неочаквана интрига може да послужи като социологически барометър за продължаващата политическа тежест на Ахмед Доган, въпреки отсъствието му от политическата сцена вече три години.

Какъвто и да е изходът от референдумът на Слави Трифонов , той ще предивика трус в системата.

Европейската комисия действа след събитията, бюрократичният й език е неразбираем за мнозинството европейци, разходите й предизвикват раздразнение сред някои от националните правителства. Европейският елит е в криза. ИСА предупреждава за едно типично западно и централноевропейското лицемерие и прагматичност. Всичко се върши с усмивка и добри намерения, но историята е показала, че това много често е само фасада. Изграждането на буферна зона, която да съхрани тяхната територия и да опази от проблеми тяхното население, е нормална мярка от гледна точка на техния интерес.

Върви сценарий, при който България и Гърция да бъдат обособени като санитарна зона, макар и временно, докато се решат натрупаните проблеми в Централна и Западна Европа. В тази ситуация къде е българската визия за нова Европа? Къде са българските предложения за реформи на ЕС? Къде са исканията за нови политики? Как вижда България своето място в преформатиращия се Съюз и региона? Какви стъпки ще се предприемат оттук насетне? Какво ще се прави в следващите 5-10 години?

Предвид развитието на ситуацията трябва да се изработи стратегия за действие, която да отговаря на българските национални интереси. Не бива да се допуска превръщането ни в санитарна зона. При негативните демографски процеси в България страната може бързо и лесно да се дестабилизира, ако влезе в тази роля.

Предлагаме 6 стъпки за първоначално справяне със ситуацията. - Да се въведе моделът на австралийското правителство в момента за нулева толерантност по границите.

- Незабавно договаряне с Анкара да приеме обратно 10 000 хиляди нелегални „заклещени“ на наша територия.

- Масирано извеждане от страната на всички мигранти от Азия и Африка не с граждански, а с военни полети. Включително подписване на реадмисия с властите в Афганистан или скоростно прибиране на контингента ни от Афганистан (за който се харчат 80 млн. лева годишно по думите на премиера Борисов).

- Въвеждане на специален режим за борба с трафика, който да включва показни процеси, които да завършват в рамките на седмица, завишаване на присъдите на 10 години затвор без право на обжалване.

- Обсъждане на планове за изграждане на втора (смесена – бетонно-метална) ограда по границата.

- Незабавно едностранно денонсиране на Дъблинския регламент и напускане от страна на България на споразумението.

Безкомпромисната политика на България ще е ясен сигнал към мигранти и престъпни трафикантски мрежи за решимостта на българските власти. Това ще ни върне с ново самочувствие и на картата на европейския дебат. Не е тайна, че една от причините за приемането на България в ЕС бе да се свърже сухопътно Гърция и останалата част от Съюза. Сега този регион няма същата стойност, каквато имаше преди гръцката криза, преди България окончателно да изпадне по показатели на опашката на Съюза и преди бежанската криза. За спасението на проекта трябва да се жертва нещо. Не изключваме да се върви на сценарий за изкарване на страната ни от Евросъюза. Длъжни сме да проиграем всички варианти, а един от тях показва, че България влиза в капана на Европейския съюз. Орбан предаде Борисов, и то след посещението му в Бургас и инспекцията на българо-турската граница. Унгарските полицаи пазят в Сърбия и Македония, но не и в България.

Всички предупреждения на ИСА от последната година се оказаха напълно обосновани и основателни. Отпуснатите пари от Европейската комисия може да имат прекалено висока цена. По думите на говорителката на комисията, сумата не е за строеж на оградата по границата. Парите не са за охрана, а за настаняване. Новината съвпадна със строителството на нови места за настаняване на мигранти в центъра в Харманли. В ход е тайна програма програма за трайно настаняване на „бежанци“ в три български общини с лоши демографски показатели. Превръщането на територията ни в буферна геополитическа зона ще изгони местното население, ще срине цените на имоти, ще увеличи престъпността, ще доведе до конфликти и в крайна сметка под напора на събитията и демографията - до разпад на държавата и обществото. Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Иво Петров - икономист, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - политолог Пълният вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Има и специално приложение за Трансатлантическата свободна търговия (ТТIР и СЕТА) и българският пилотаж.

Ето и съдържанието на доклада: I. ОСНОВНИ РИСКОВЕ И ПРОГНОЗИ

II. БЪЛГАРИЯ И ООН В СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ

III. ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И ПОЛИТИЧЕСКИЯТ КОНТЕКСТ ЦАЧЕВА И МАНУШЕВ - ПОЛИТИЧЕСКИ ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ, НО БЕЗ ХАРИЗМА РУМЕН РАДЕВ И ИЛИЯНА ЙОТОВА – СИЛНИ КОЗОВЕ В БИТКАТА ЗА УЧАСТИЕ В БАЛОТАЖА АБВ И КАЛФИН – РЕВАНШИЗЪМ И НАКАЗАТЕЛНА АКЦИЯ ТЕСТЪТ ТАТЯНА ДОНЧЕВА И МИНЧО СПАСОВ ПАТРИОТИЧНИЯТ БЛОК – ЛИПСАТА НА ЕДИНСТВО ОБЪРКВА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ТРАЙКОВ И СЪБЕВ – ВЯЛА КАМПАНИЯ, СКУЧНО ГОВОРЕНЕ ИЗНЕНАДАТА ОРЕШАРСКИ КЛЮЧЪТ ДПС И ОТНОВО ДОГАН НА СЦЕНАТА РЕФЕРЕНДУМЪТ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ПОСТАВЯ ПАРТИЙНИТЕ ЕЛИТИ В ПАТОВА СИТУАЦИЯ IV. КРИЗАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЕЛИТ И МИГРАНТСКИЯТ ПРОБЛЕМ СРЕЩАТА НА ВЪРХА В БРАТИСЛАВА И НОВА ЕВРОПА БЪЛГАРИЯ В ДЕБАТА ЗА НОВА ЕВРОПА ПОСТБРАТИСЛАВСКИЯТ КОНСЕНСУС СРЕЩАТА ВЪВ ВИЕНА

V. ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА ТОЛСТОЙ И КАЙМАК ЧАЛАМ – ПРИБЪРЗАНИ РЕАКЦИИ И ЗАГУБА НА АВТОРИТЕТ СКАНДАЛИТЕ ДОБИХА ВСЕКИДНЕВЕН ХАРАКТЕР ПРОТЕСТИ ПОДДЪРЖАТ НАПРЕЖЕНИЕТО

VI. ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ – ВСИЧКО Е ИЗБОРИ РУСИЯ – СЪЩО ИЗБОРИ, БЪЛГАРИЯ И НОВО ПОЛИТИЧЕСКО ПОКОЛЕНИЕ БОСНА ПО ПЪТЯ НА РАЗПАДА РУМЪНИЯ ВРЪЩА ЕМИГРАНТИТЕ СИ С ЕВРОПАРИ ГЪРЦИЯ – МЕЖДУ МИГРАЦИОННИЯ ДРЪВНИК И ФИНАНСОВИТЕ ПРОБЛЕМИ ТУРЦИЯ – ЧИСТКАТА ПРОДЪЛЖАВА АЛБАНИЯ НА ПРАГА НА ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА МАКЕДОНИЯ – НОВО ОТЛАГАНЕ НА ИЗБОРИТЕ? КОСОВО В КОЛЕЛОТО НА СТАРИТЕ ПРОБЛЕМИ

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКАТА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ (TTIP И CETA) И БЪЛГАРСКИЯТ ПИЛОТАЖ


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт