Борисов и Нинова с драматични ходове. Демографията е новото оръжие за завладяване на територии

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец август.

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. Сериозните български проблеми започнаха от политически въпрос, който се подценяваше години наред – охраната на границата. Прене­брегна се едно от най-старите правила за всяка държава: който не кон­тролира границата си, не може да контролира и територията си. Без солидна ограда по границата (желязо, бетон, кльонове) и жива сила (военни, жандармерия, кучета, водни оръдия) по примера на Унгария, Испания, Израел, САЩ и други, нито една държава не може да се пази територията.

Голямата грешка беше, че още през миналата година българско­то правителство отказа настойчивите предложения на австрийци, унгарци, чехи, поляци и словаци, които ни предлагаха обща охрана на българо-турската граница и затварянето на българо-гръцката.

Турските искания няма да спрат с предаването на кюрдски акти­висти или търсен бизнесмен от българска страна. Въпрос на време е да последват искания по политически и икономически въпроси, кул­турна автономия в някои райони, религиозни права. Инфраструк­турата за това вече е изградена и функционира. Има фирми, махалили, политически организации, цяло мюфтийство, които чакат сигнала.

Демографията ще се използва (и вече се използва) като оръжие, чрез което се подменя етническият състав на населението в България и на Европа. Ако това се допусне, ще е с мащаба на събития като загуба на светов­на война или на територии.

В момента няма кой да даде гаранции за сигурността ни, нито НАТО, нито ЕС. Перспективата, която би взривила държавата, е България да се покрие с бежански лаге­ри, за които очакваме да получим от Брюксел финансиране.

Бъчварова поиска помощ за охрана на границата. При това пра­вителство в Берлин е абсурд да се стигне до реална охрана и реално противодействие. Меркел няма перспективите да бъде средносрочен и дългосро­чен съюзник, рейтингът є е катастрофален. Тя е проблем за Европа, а не решение.

Берлинската среща не доведе до никакво решение. Напротив - показа, че разногласията продължават и компромис ще се намери все по-трудно. Призивите за обща европейска солидарност на българския премиер не бяха чути, защото са много закъснели. Единственият ясен сигнал, който беше изпратен от срещата на премиера с президента и министър-председателя на Турция бе, че България е слаба, безпомощна и изплашена

Дестабилизацията на Турция ще се случи в обозримо бъдеще. Опит за мащабно нахлуване на българска територия ще има, независи­мо по какви причини: пускането на бежанците, война с кюрдите, рух­ване на режима

В сферата на сигурността може да се търси посредническата роля на Кремъл във все по-усложняващите се отношения между Анкара и страните от Европейския съюз.

Борисов демонстрира желание за подобряване (размразяване, рестартиране, затопляне) на отношенията между България и Русия и проведе знаков телефонен разговор с Путин. Резултатите тепърва предстоят. Сигнал ще бъде даден на енергийната среща във Варна на 5 и 6 септември. ИСА е убедена, че за решаването на подобни цели и реализация на кон­кретни проекти е необходимо провеждането на лични срещи между ръководителите на двете страни. Рският президент подписа указа за назначаване Анатолий Макаров за посланик в София. Проверка на ИСА показа, че от всички руски посланици от 1989 г. насам той е с най-семплата кариера. Българската страна много ясно трябва да разчете този сигнал.

Кандидат-президентът на ГЕРБ продължава да е неясен. Липса­та на номинация отвори широко вратата за всякакви спекулации и интерпретации на всеки намек, подхвърляне или косвена информация, идващи от средите на управляващата партия. Залаганията включват и премиера Борисов, и столичния кмет Йорданка Фандъкова. И двамата продължават да отказват.

От гледна точка на политическия маркетинг посоченият от БСП ген. Румен Радев стои много добре. Очертава се проблем дали структурите на БСП в пълен обем ще работят за неговата кандидатура. Има индикации, че групите около бившите председатели Станишев и Миков може да не работят за кампанията на Радев.

С раздялата с АБВ Корнелия Нинова успокои част от партията, но си отвори друг фронт. Тя послуша партията, но си спе­чели имидж на политик, който бързо мени позициите си. Грешката беше, че избърза с афиширане на коалиционните отношения с АБВ, без да отчете настроенията в БСП. Шумната свада неминуемо ще се отрази върху кампанията на ген. Румен Радев. Ако БСП индексира още една загуба от ГЕРБ, в партията могат да настъпят необратими процеси на разпад, разделение, затъване в блатото на вътрешнопартийни­те скандали. Президентските избори се превръщат във въпрос на оцеляване за лидера на БСП – Корнелия Нинова.

АБВ няма ресурс (електорален, структурен) да допринесе с нещо за победа за Радев, но има медийно присъствие и лица, с които да нанесе сериозни щети на кампанията му и на БСП. Перспективата пред политическия проект АБВ е под сериозен въпрос, Първанов загуби всички възможни съюзи и партньори. Партия­та няма шанс, ако издигне свой кандидат, но има възможност да вземе леви гласове, което ще навреди на БСП. Недоволните в БСП вече определят Първанов като разрушител и го наричат „Костов на лявото”.

Участието на Реформаторския блок в президентските избори се очертава като напълно формално. Няма кой да прибере подобен наси­пен партньор, да търпи скандалите му и непредвидимостта си. Процесът на номинациите при реформаторите разруши мита, че те са европейското лице на България, че имат експертиза и подгот­вени хора за управлението.

ДПС запази нисък публичен профил през целия ме­сец. Проблем на формацията е изолацията, в която е изпаднала за пуб­лична подкрепа. Централен въпрос за ДПС е промяна на пиара, марке­тинга и визията му. Анализите на ИСА показват, че партията на Доган, както винаги, и този път ще изиграе по най-добрия начин ходовете си. До по­следния момент няма да даде знак кой от кандидатите на двете ос­новни политически сили ще подкрепи. Сигурно е обаче, че ДПС няма да приеме формулата „тайна подкрепа“, което ще постави на изпитание както БСП, така и ГЕРБ.

Развитието на ДОСТ при управление на ГЕРБ минава през тру­па на ДПС и през абсолютната подкрепа от страна на Анкара. Това няма как да се случи.След завръщането от официалното си посещение в Турция Местан демон­стрира нараснало самочувствие, чертае планове. От ниска увереност при проблемите около регистрацията на партията, в края на лятото навлезе в настъпателна фаза. Неочаквано обаче премиерът се дистанцира от него, признавайки, че е предупредил Давутоглу, че ше изгони турския посланик в София, ако той продължава да асистира на Местан.

ИСА смята, че патриотичната тема ще бъде „разкъсвана“ между всички кандидати, което поставя патриотите в специфична ситуа­ция. Рискът пред тях е да не влязат в обяснителен режим, при който през цялото време да повтарят, че те са били първите, че те са ав­тентичните, че те са казвали тези неща. Всяка формация, обърната към миналото, губи избори.

На президентски избори тенденцията в България е победителят в първия тур да е краен победител. Издигани и подкрепяни кандида­ти от БСП са съумявали значително да скъсят разликата между двата тура през 1992 и 2011 г. Към момента няма политическа партия или коалиция, която може да обедини около своя кандидат подкрепа за по­беда още на първи тур. ---------------------- Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - политолог Пълният му вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток.

Ето и съдържанието на доклада:

I. ОСНОВНИ РИСКОВЕ И ПРОГНОЗИ

II. БЪЛГАРИЯ НА ИСТОРИЧЕСКИ КРЪСТОПЪТ ТУРЦИЯ, ЕВРОПА И ДЕМОГРАФИЯТА КАТО ОРЪЖИЕ БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ И РАЗМРАЗЯВАНЕТО НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ III. ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016 ГЕРБ – ВСИЧКО БЕШЕ ОТРЕЧЕНО, ВСИЧКО НЕ БЕШЕ ОТРЕЧЕНО БСП - НАЙ-ДИНАМИЧНИЯТ МЕСЕЦ ЗА ПАРТИЯТА ОТ ГОДИНИ НАСАМ АБВ СЕ ВЪРНА НА СТАРТА – ОБИДЕНА, НО С АМБИЦИИ, КОИТО ОСТАВАТ БЕЗ ПОКРИТИЕ РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – НИСКО НИВО И ЛОШИ ПЕРСПЕКТИВИ ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ и „АТАКА” – ОТСЪСТВИЕ И НЕБРЕЖНА КАМПАНИЯ ДПС И ДОСТ С ПОГЛЕД КЪМ ВТОРИЯ ТУР ДРУГИ ПОТЕНЦИАЛНИ КАНДИДАТИ ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ НА ПЪРВИ ТУР Е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА IV. ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА СЪСТОЯНИЕТО НА ВВС – ОСТАВКА ИЛИ АРЕСТ ЗА МИНИСТЪР НЕНЧЕВ ПОЖАРЪТ НА ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ КАТО ТЕСТ ЗА ДЪРЖАВАТА ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ В СОФИЯ – ТОЗИ ПЪТ ЗА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ ОБРАЗОВАНИЕТО ПРЕД КОЛАПС, МОН СЕ РЕКЛАМИРА СЪС ЗАПАЛКИ ЗА МИЛИОНИ V. ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА БИТКАТА ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН ТУРЦИЯ В СПИРАЛАТА НА ТОТАЛНАТА ПРОМЯНА СЪРБИЯ: НОВО ПРАВИТЕЛСТВО И СЕРИОЗНА МЕЖДУНАРОДНА ИГРА ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ: OЧАКВАНО ЗАТОПЛЯНЕ, НО ВИНАГИ С НЕИЗВЕСТЕН КРАЙ РУМЪНИЯ С НОВО САМОЧУВСТВИЕ И НАРАСНАЛИ ВЪЗМОЖНОСТИ


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт