Криза и недоверие в елитите, провал на системите за сигурност, рекордно неодобрение към държавния гл

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува днес мартенския си политически анализ на ситуацията в Европа и в България.

Предлагаме ви част от основните изводи от доклада.

Европа след бомбените атентати – деморализирани служби, парализирани елити

- Европа навлиза в дълъг период на драматични промени, които ще бъдат съпроводени с атентати с различен интензитет и географски обхват. Сигурността на Стария континент ще стане изключително дефицитна поради етническия, религиозен и демографски взрив, чието начало вече регистрираме. Западноевропейските сили за сигурност са деморализирани.

- Основното, от което се нуждаят подобни структури, за да функционират ефикасно, е силен патриотизъм, който обаче отсъства. Европа влезе в необявена партизанска война от градски тип. Подобни сблъсъци са сред най-трудните за спечелване, защото не знаеш с кого и за какво се биеш.

Ключът се намира в мисленето на западноевропейските елити. За съжаление, няма осъзнаване на реалността, няма промяна в подхода след постоянно нарастващия брой жертви. Европа върви след събитията.

България - МВР се срива в публичното доверие, армията е обект за подигравки

- Проблемът с границата у нас продължава да се подценява. Създава се впечатление, че сектор „Сигурност“ е в хаос. Институциите не се възприемат като способни да защитят населението. МВР се срива в публичното доверие. Армията е обект за подигравки. Случаят „Динко“ набра огромна обществена популярност. Доброволните защитници на границата се възприемат като новите опълченци.

- В центъра на София се проведе мащабно антитерористично учение, което след атентатите в Брюксел трябваше да успокои хората, че българските служби се готвят за извънредни обстоятелства, но поради лошото изпълнение постигна обратния ефект. - Доверието в основните институции достигна нови, критични нива. За рекордно ниския рейтинг на Народното събрание допринасят натрупващи се отрицателни явления като плаващи мнозинства, липса на ясна граница между управляващи и опозиция, коалиционни противоборства. Върховният законодателен орган действа необмислено, хаотично, без необходимата аналитичност при вземането на решения, без задълбочен дебат. Тенденциите, които улавяме, са за допълнителна фрагментация, нови конфликти и липса на стабилност в институцията.

- Правителството също не е в изгодна социална позиция. Обществените очаквания са за повече действия, по-категорична политика, видими и бързи промени, борба с корупцията по високите етажи на властта. Оценките за министрите варират, но като цяло остават с висока степен на критичност.

- Рекордното неодобрение към сегашния държавен глава, геополитическите и вътрешнополитическите предизвикателства, налагат нов профил на печелившия кандидат-президент. Растат обществените очаквания за президент-патриот, който ще води балансирана външна политика. Очакваме допълнително влошаване на българо-руските отношения след визитата на Плевнелиев в Киев, където по време на срещата си с украинския си колега (26.03) българският президент отново зае категорична антируска позиция.

- В ГЕРБ ясно и отчетливо се видя завръщането на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов по две основни направления: медийно (нарасна броят на публичните му изяви) и оперативно (лично оглави вътрешната комисия, демонстрира нова роля в парламента). Създаде се усещането, че групата на партията в НС е двигател или гласува решения, които впоследствие министър-председателят нарежда да бъдат отменени. За първи път от създаването на политическа партия ГЕРБ (2006 г.) вътрешнопартиен проблем от голям мащаб става публично достояние.

- БСП се нуждае от нови лица и нови идеи със силен опозиционен заряд. Ако продължи носталгичния курс, БСП рискува задълбочаване на изолацията. Ако завие към ГЕРБ, ще се засилят опитите да бъде причислена към статуквото и ще бъде атакувана в тази посока. Решението на тази задача ще бъде ключово при избора на лидер на предстоящия конгрес. Основен опонент на сегашния лидер се очертава Корнелия Нинова. Тя се отличава с остра реторика подходът ѝ е прагматичен, с уклон към центъра. Не изключваме атаките срещу нея да се засилят в следващите седмици.

- В ДПС Доган е безспорният лидер на партията, докато на 24 април националният форум ще избере „оперативен председател“. В условията на сериозни атаки ДПС затвърждава образа си на партия, спирачка за турския национализъм и ислямизъм. В доспатското село Барутин на възпоменателен митинг за възродителния процес ДПС осъди Баташкото клане. Това е изключителен ход от гледна точка на чувството за нация и общност на всички граждани на България, независимо от техния етнос и религия. С оглед на историята на България в последните 25 години и запазването на етническия мир, ИСА е убеден, че съхраняването целостта на ДПС е част от националната сигурност на държавата, а точно в този момент тя е подложена на изпитание.

- Специалните служби трябва да разследват сериозно връзките на мюсюлманското вероизповедания с фондации, спонсориращи проповядването на ислямски фундаментализъм. При този състав Главното мюфтийство е потенциална бомба със закъснител за социалния мир в страната.

- АБВ, която доскоро не създаваше проблеми на ГЕРБ – нито в парламента, нито с работата на министъра си Ивайло Калфин, прави все по-забележими опити да вдигне цената си при евентуален ремонт на кабинета. Настъпателната реторика на опитния Първанов може да се тълкува не само като сигнал за предстоящи промени в правителството, но и като подготовка на партията за предсрочни парламентарни избори, независимо от времето на тяхното провеждане

- Коалицията Патриотичен фронт се обявява против мигрантската политика на линията Юнкер-Меркел, но не задава дневния ред в обществото дори по тази тема. От водещите партньори в съюза – НФСБ и ВМРО, по-голяма активност проявява ВМРО, основно чрез евродепутата си Ангел Джамбазки, които печели все повече привърженици в социалните мрежи. Засилва се общественото влияние на Красимир Каракачанов, чията номинация за кандидат-президент изпревари тази на Валери Симеонов.

- ДСБ остава в ролята на управляващ-опозиционен дразнител. Това ще делигитимира партията в очите на избирателите ѝ. Ще подкопава управлението отвътре. Отново се разкрива разрушителният характер на партията, който може да бъде обяснен вече само с медицински термини. Ситуацията се превръща не толкова в проблем на ДСБ, колкото на правителството. То трябва да отговори на няколко въпроса: - защо търпи да бъде сривано отвътре; - какъв е смисълът на тази коалиция; - къде са границите между управление-опозиция, партньори-опоненти; Продължаването на тази ролева агония руши всички политически субекти в момента и накрая всички ще индексират тежки политически загуби.

- Отчитаме нови прояви на протестен потенциал. Характерното е множество малки протести, които постоянно се увеличават и не изключват да се съберат в една точка при подходяща ситуация. -

Очаквания за президентските избори

Продължаваме да твърдим, че Плевнелиев се размина категорично с втория си мандат. ГЕРБ едва ли ще рискува да издигне Фандъкова, тъй като бюджетът на София е най-големият в страната и са стартирани огромни проекти, които трябва да бъдат управлявани и довършени. А извънредни местни избори в столицата ще се контрапродуктивни за ГЕРБ. Отново на дневен ред може да излезе кандидатурата на кмета на Бургас Димитър Николов. Той има европейско излъчване и се доказа като добър управленец на местно ниво. Предизвикателството пред него и партията е да го наложат като национален лидер, тъй като все още е малко познат на всички избиратели. В някои среди се заговори за Цветан Цветанов, но това може да стане единствено по преценка на премиера Борисов.

Засега нито една политическа сила не вкарва в сметките си вицепрезидента Маргарита Попова, която набира все повече обществена подкрепа. Нейното про-национално, про-социално, про-патриотично говорене и поведение я прави ясно разпознаваема. Попова улавя в детайли както критичните европейски нагласи, така и вътрешно-политическите настроения. Яркото ѝ разграничаване от политиката на президента Плевнелиев я прави негов контрапункт и това априори ѝ носи позитив.

Специално внимание ИСА отделя на битката за поста Генерален секретар на ООН. Според експертите на Института Ирина Бокова все още има шанс да спечели, тъй като е най-сериозната кандидатура до този момент. Подкопаването й отвътре обаче продължава. ИСА прави оценка и на нейните конкуренти.

Анализът е изготвен от екип в в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на ИСА, Таня Джоева – ИСА, Маргарита Димитрова – ИСА, Стефан Софиянски – икономист, Петър Воденски – дипломат, Борислав Ангелов – политолог. Пълният му вариант е достъпен вече само за абонати.

Ето и съдържанието на доклада:

I. РИСКОВЕ И ПРОГНОЗИ ПРЕД СТРАНАТА

II. ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ СЛЕД БОМБЕНИТЕ АТЕНТАТИ В БРЮКСЕЛ

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЛИТИ И КРИЗАТА НА СИГУРНОСТТА

БЪЛГАРИЯ СИ ИГРАЕ С ОГЪНЯ, СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ТЪРСЯТ НОВИ ГЕРОИ

III. ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКА И ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ОСНОВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ – КРИТИЧНО НИСКО ДОВЕРИЕ В НС, НОВА ВЪЛНА ОТ НЕДОВОЛСТВО КЪМ ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

ГЕРБ - ИМА УСЛОВИЯ ДА СТАНЕ ОБЕДИНИТЕЛ НА ТЕМА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ И ОБЩИ НАЦИОНАЛНИ ПРИОРИТЕТИ

БСП – ИДЕОЛОГИЧЕСКО ЛУТАНЕ И ПРЕДКОНГРЕСНА БИТКА. ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ГЕРБ СТАВА РАЗДЕЛИТЕЛНАТА ЛИНИЯ В ПАРТИЯТА

ПРОДЪЛЖАВА ТРУДНИЯТ ПЕРИОД ЗА ДПС

АБВ ПРАВИ ОПИТ ДА ВДИГНЕ ЦЕНАТА СИ

“АТАКА“ И ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ – НЕВИДИМА ОПОЗИЦИЯ И ВИДИМИ УПРАВЛЯВАЩИ

ДСБ – РАЗРУШИТЕЛНА ПОЛИТИКА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНЯВА С МЕДИЦИНСКИ ТЕРМИНИ

МАНИФЕСТЪТ „ЗА РЕПУБЛИКАТА“ - НОВО РАЗВИТИЕ, СЪС... СТАРИ ГЕРОИ

ПРОЕКТЪТ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ НАБИРА СКОРОСТ

ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ – ОЧАКВАНИЯ И ЗАЛОЗИ

СКАНДАЛИТЕ СЕ ТРУПАТ – ОТ РЕГУЛАТОРИТЕ ДО ПРОЕКТА „КУНЕВА“ И БУНТА НА ЛЕКАРИТЕ

IV. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

ТУРЦИЯ – ВЪТРЕШНО НАПРЕЖЕНИЕ И ОПИТ ЗА ИЗНОС НА ПРОБЛЕМИТЕ

ЕС, ГЕРМАНИЯ И BREXIT

МАКЕДОНИЯ – КРИЗАТА РОДИ НОВ ЛИДЕР

СЪРБИЯ СЕ ГОТВИ ЗА ИЗБОРИ 3 В 1

РУСИЯ – ИЗТЕГЛЯНЕТО ОТ СИРИЯ БЕ РИСКОВАН, НО ДОБРЕ ПРЕСМЕТНАТ ХОД

УКРАЙНА – ВЪЗМОЖЕН РАЗПАД

СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ПОД ЗНАКА НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

V. РИСКОВЕ ПРЕД ИКОНОМИКАТА

VI. КРИЗАТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ КОНКУРЕНТИТЕ НА ИРИНА БОКОВА ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН - ОЦЕНКИ, ШАНСОВЕ, ПРОГНОЗИ


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт