Национална конференция: Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност

На 24 септември 2015 година Институтът за стратегии и анализи проведе конференция на тема „Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност“. Домакин на форума бе Българският червен кръст (БЧК) и лично неговият председател д-р Христо Григоров.

Дискусията бе под патронажа на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова и с участието на министър-председателя г-н Бойко Борисов. Пред участниците в конференцията премиерът за първи път изложи позицията на България след срещата на върха в Брюксел по темата за бежанската криза и създаването на „горещи точки“ за прием на мигранти. Борисов прочете писмото на министър-председателят на Турция Ахмед Давутоглу, в което той изразява готовността на Анкара да сътрудничи с всички страни, които имат отношение, за преодоляването на сегашната криза с мигрантите, но и подчертава, че Турция вече се задъхва от многото бежанци. Премиерът Борисов заяви: „В Брюксел защитих националните интереси и попитах трябва ли и в България да влязат 100 000 или 200 000 бежанци и тогава да искам извънреден съвет и да поставям въпроса дали България е „гореща точка“ или не?“ След като изслуша част от изказванията на експертите по национална сигурност, министър председателят изрази желание да се запознае с мнението на специалистите и техните изводи да му бъдат предоставени.

Вицепрезидентът г-жа Попова посочи: „Три са основните неща, които трябва да имаме в националната си позиция по отношение на бежанците - хуманност, сигурност и солидарност. От Брюксел се чуват неща, които ме смущават. Някой сякаш иска да ни натрапи и да ни каже, че солидарността има единствено измерение и това е колко бройки бежанци ще приемем на наша територии. Не приемам такъв подход, защото солидарността има много измерения.“

Със свои доклади и експозета във форума участваха: проф. Димитър Йончев – преподавател в департамента „Национална и международна сигурност“ в Нов български университет, доц. д-р Томо Борисов – зам.-ректор на Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) и ръководител на неговия учебно-научен център „Национална сигурност и обществен ред“, проф. Николай Михайлов – президент на „Трейс Груп Холд“ АД, проф. д-р Николай Радулов – преподавател в НБУ и бивш главен секретар на МВР, проф. д-р Никифор Стефанов - декан на учебно-научен център „Национална сигурност и обществен ред“ във ВУСИ, проф. Димитър Димитров – ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС.

В конференцията участваха над 120 души, сред които и представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците – г-н Борис Чеширков изнесе последни данни за бежанския поток. Заместник председателят на Държавната агенция по бежанците г-н Васил Върбанов представи основните характеристики на бежанския поток в България и мерките за овладяване на кризата и интеграцията на мигрантите. Бистра Зографова от Държавната агенция за закрила на детето запозна участниците във форума с децата бежанци в България в контекста на защита на техните права и осигуряване на условия за живота им. Диана Димова от движението „Приятели на бежанците“ разказа за ролята на доброволците в разрешаването на кризата, а представител на БЧК обясни хуманитарната ситуация с бежанците.

В дискусията след докладите участие взеха и евродепутатът Илияна Йотова, проф. д.п.н. Георги Манолов – президент на ВУСИ, проф. Нина Дюлгерова, юристът Мирослав Попов, председателят на Асоциацията на военните разузнавачи от резерва полк. Чавдар Борачев и други.

Сред гостите бяха и дипломатически представители у нас: Джъстин Хасмин и Евгени Тодоров от посолството на САЩ, Ма Шъ Чуен от посолството на Китай, Лешек Тилко от посолството на Полша, Димостенис Стоидис - посланик на Гърция, Йонел Нинел Гаванеску от посолството на Румъния, Благой Ханджиски – посланик на Македония, дипломати от Чехия и Словакия.

Интерес към конференцията проявиха и партийни лидери, евродепутати, бившият военен министър Ангел Найденов, бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, шефът на Асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов, депутати в 43-ия български парламент, представители на президенството и много експерти по национална сигурност.

Целта на конференцията бе да се чуе мнението на експертите пред най-важния проблем в този момент – бежанската криза, за който Европа и света се оказаха неподготвени. Да се изведат най-големите предизвикателства и да се набележат конкретни решения за подобряване на сътрудничеството между институциите, подготовка на местните власти за справяне с евентуален наплив на бежанци и избягване на етническо напрежение.

Прочетете пълният текст на сборника: НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ: Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност тук


Последни публикации

+359 878 852 713                                                                    isa.analizi@gmail.com

  • Facebook Social Icon

НАЧАЛО       ЗА НАС       ПРОДУКТИ       АКТУАЛНО       АНАЛИЗИ       СЪБИТИЯ       КОНТАКТИ

Всички права запазени. 

Използването на авторските материали от сайта на ИСА става след изрично съгласие на Института и задължително позоваване на източника със съответния хиперлинк към настоящия сайт